Foto: Radio Maribor/SNG MB: PETER GIODANI
Foto: Radio Maribor/SNG MB: PETER GIODANI

Predstava Ne ti meni Alice je nastala v sklopu projekta »Kabaret pri Belem zajcu«, ki ga je umetniški direktor Drame Aleksandar Popovski zasnoval, da lahko igralci ustvarjajo inovativne, drzne umetniške prakse in vzdržujejo igralsko kondicijo. Izhodišče avtorskih predstav, nastalih v okviru projekta, je zgodba »Alice v čudežni deželi« avtorja Lewisa Carrolla.

Igralka Nataša Matjašec Rošker je tako že tretjič ustvarila avtorsko predstavo in tokrat k sodelovanju pritegnila igralca Petjo Laboviča, kasneje pa še druge ustvarjalce. Po dolgih mesecih je z več prekinitvami, tudi zaradi epidemije, nastala predstava Ne ti meni Alice. Igralca sta abstraktni okvir zgodbe o Alice nadgradila z vnašanjem delov besedil več avtorjev in lastnih premislekov o svetu.

» Nastala je gledališka nonsens predstava, ki v različnih jezikih izpostavlja razumne in čustvene vsebine kot so življenje, ljubezen, spolnost, staranju, medgeneracijski razkorak, ki ga igralca uprizarjata v črni gledališki luknji«, pove dramaturginja Maja Borin.

Uprizoritev ponuja premislek o svetu in življenju, zaznamovanem z vojnami, revščino, govori o odnosih med moškim in žensko. »Predvsem pa govori o čudežu gledališke ustvarjalnosti, ki ponuja neskončno veliko možnosti bivanja, sočustovanja s samim seboj, z občinstvom in z ekipo«, dodaja igralka in avtorica predstave Nataša Matjašec Rošker.

Predstava skuša vzbuditi odziv občinstva in ga voditi k oblikovanju lastnih premislekov. Pri njenem snovanju so sodelovali tudi režiserka Mateja Kokol, scenograf Matic Kašnik, kostumografinja Suzana Rengeo, koreografinja Valentina Turcu, lektorica in prevajalka Mojca Marič in oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak.