Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Tokrat pa smo s sogovornico Mišo Pušenjak, specialistko za zelenjadarstvo in okrasne rastline, dodali še grah in bob.

Bob in grah sta stročnici, ki ju sejemo spomladi in to čim prej. "Ti dve stročnici od začetka aprila absolutno ne smemo več sejat. Že sredina ali konec marca je kar pozno. Čim je dan daljši in malo topleje, nastavita praktično zelo malo cvetov. Pa da ne govorimo seveda o škodljivcih," je povedala Miša.

Slika je simbolična. Foto: Pixabay
Slika je simbolična. Foto: Pixabay

Bob je zelo stara stročnica

"Bob so pri nas ljudje pridelovali in jedli veliko prej, preden je fižol prišel iz Amerike. Ampak zdaj ga nočejo več imeti, češ, da je vedno ušiv. Je res, da je ušiv in tudi zdaj bo postal ušiv. Sejemo ga pravočasno nekje zunaj na prostem mogoče v marcu in v rastlinjaku absolutno januarja. Lahko tudi ob rastlinjaku, ker rastlinjak deluje kot ena peč. Tudi, če se uši pojavijo na vršičkih, jih preprosto samo odlomimo in damo v neko vrečo. Ker še malo, pa bomo bob že pobirali."

Sogovornica je še dodala, da so nekoč ljudje bob jedli suh, zato so ga tudi imeli, da so ga lahko shranili za zimo. "Velik problem boba je, saj poznate verjetno vsi pregovor »bob ob steno«, kar pomeni, da nekomu nekaj govorimo in nič ne sliši. To pa zato, ker je bob tako trd, da če bi ga vrgli v steno, se ne zlomi. Fižol bi se zlomil. Tako, da so ga včasih kar precej dolgo kuhali. Zato danes boba bolj ali manj ne jemo več suhega."

Bob ima veliko bolj prebavljive beljakovine, kot fižol.

"Obstajajo pa ljudje, ki ne prebavljajo dobro boba. Najprej poskusit manjše količine, če boste čutili napenjanje in slabost, se obrnite na zdravnika in povejte, da ste jedli bob," je še opozorila Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje Sejemo nasvete na povezavi TUKAJ.