Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na nov vladni odlok, ki uvaja pogoj PCT – Prebolel, cepljen ali testiran - za skoraj vse zaposlene in uporabnike storitev, so se že zvrstili prvi odzivi. V javnih ustanovah jih skrbi predvsem, kako bodo pogoj preverjali, obrtniki se bojijo izgube strank, javnost pa je deljenega mnenja.

Pogoj PCT bo od srede treba izpolnjevati tudi ob vstopu v ustanove, kot so pošta, upravna enota ali knjižnica. V Mariborski knjižnici jih skrbi predvsem, kako bodo ta pogoj preverjali, zato, kot pravi direktorica Dragica Turjak upajo predvsem na to, da bodo obiskovalci sami poskrbeli izpolnjevanje pogoja. Ob tem napoveduje, da bodo na prireditvah pogoj preverjali z aplikacijo, v izposojevalnicah pa to naj ne bi bilo mogoče.

Na mariborski upravni enoti pa se glede načina preverjanja še dogovarjajo. Upajo, da bo pogoj preverjal varnostnik, ki že zdaj sprejme vse obiskovalce. Ob tem pa načelnik upravne enote Maribor Robert Pungerl stranke poziva, da naj, če je le možno, uporabijo e-upravo.

V mnogih ustanovah sicer protokole še pripravljajo. Iz Pošte Slovenije so tako sporočili, da jim izvrševanje novega odloka predstavlja precejšen izziv in da še pripravljajo ustrezna navodila za izpolnjevanje predpisanih določil.

So pa se že odzvali obrtniki, ki pozdravljajo to, da se o zapiranju tokrat ne govori. Odločevalce pa pozivajo, naj se ukrepi v praksi izvajajo življenjsko. Ob tem v OZS pravijo, da strošek testiranja ne bi smel biti breme delodajalcev. Te pa skrbi, da bodo zaradi novih ukrepov izgubili stranke in da se bo še poslabšal proces zaposlovanja, ki je zaradi pomanjkanja kadra že tako otežen.

Če bo pogoj kršen, bo odgovornost nosil tisti oseba, ki pogoja ne izpolnjuje, prav tako pa tisti, ki je storitev s to osebo opravil.