Z leve: tonski mojster Simon Spreitzer, pobudnik projekta Borut Ambrožič in Robert Levstek, odgovorni urednik; Foto: Robert Zajšek
Z leve: tonski mojster Simon Spreitzer, pobudnik projekta Borut Ambrožič in Robert Levstek, odgovorni urednik; Foto: Robert Zajšek

Nosilec razpisa za najboljše inovacije Podravja, Štajerska gospodarska zbornica je prejela, pregledala in ocenila 27 inovacij, pri razvoju katerih je bilo vključenih 118 inovatork in inovatorjev. Na svečanem dogodku je bilo podeljenih 5 zlatih, 5 srebrnih in 6 bronastih priznanj ter 11 priznanj za prispevek na področju inovativnosti.

Med prejemniki priznanj za prizadevanja na področju inovativnosti je tudi ekipa inovatorjev socialne inovacije »Zvočna knjiga - Vodnik po izjemnih drevesih v mestnih parkih Maribora«.

Knjigo pod katero so se podpisali Lea Zinauer, Karin Bejo in Borut Ambrožič je v tiskani obliki izdalo Hortikulturno društvo Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor že leta 2018. Na pobudo predsednika Hortikulturnega društva Maribor, Boruta Ambrožiča, ki je hkrati tudi predsednik Zveze Slovenska unija pacientov in član Sveta invalidov MOM, je tiskovina zaživela tudi v zvočni obliki. Glavni partner projekta, Radio Maribor je omogočil uporabo snemalnega studia, v katerem je tekste prebiral dramski igralec Bojan Maroševič.

Zvočna knjiga razkriva poslušalcem skrite oz. spregledane zelene zaklade mesta Maribor in jih približuje slepim in slabovidnim, hkrati pa opozarja na pomen vzdrževanja teh zelenih zakladov. Uporaba te inovacije, ki spada v kategorijo t. i mehkih oz. socialnih inovacij omogoča slepim in slabovidnim uporabnikom nov način samostojnega doživljanja izjemnih dreves v mestnih parkih Maribora.

Radio Maribor svoje informativno in kulturno poslanstvo opravlja že od sredine preteklega stoletja (75 let). Z omenjenim projektom pa se navezuje na projekt dostopnosti programskih vsebin RTV Slovenija, ki bo omogočal kakovostnejše spremljanje vsebin naših programov tudi uporabnikom, ki potrebujejo prilagoditve.

Prisluhnite radijski reportaži o zvočni knjigi: