Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gradbincem že nekaj let ne manjka dela, vse globlja pa je kriza na področju zaposlovanja. Slovenski bazen delavcev s področja gradbeništva je praktično prazen, vse težje pa je dobiti tudi delavce iz tujine.

Lani je bilo zgolj prek mariborskega zavoda za zaposlovanje razpisanih 2900 delovnih mest iz področja gradbeništva, iz evidenc zavoda pa so jih zapolnili zgolj 1000. Potrebe po gradbenih delavcih pa se bodo po besedah Mirjane Zgaga iz Zavod za zaposlovanje Maribor, še povečevale. Samo letos naj bi v gradbeništvu potrebovali 5,6 % novih delavcev.

Domačih gradbenih delavcev pa je na trgu vse manj oz. jih po besedah direktorice Območne obrtniške zbornice Maribor Leonide Polajnar pravzaprav ni. K temu dodaja, da se manjša tudi zanimanje tujih delavcev za delo v gradbeništvu v Sloveniji. Tudi ti delavci pa v Sloveniji ostajajo le kratek čas.

Nič obetavna pa ni niti napoved za prihodnja leta, saj se tudi gradbene šole po Sloveniji spopadajo s padcem števila dijakov, v zadnjih 6 letih, kar za 70 odstotkov. Na Srednji gradbeni šoli Maribor sicer z lanskim vpisom znova beležijo majhno rast. Dodatno pa želijo dijake motivirati z vajeništvom. Upajo pa, da jim bo uspelo ta sistem še razširiti in gradbene delavce zadržati v Sloveniji.

Sicer pa se na račun tujih delavcev, ki so navajeni veliko nižjega plačila, na trgu pojavljajo tudi dampinške cene gradbenih storitev.