Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Današnji dan so zaznamovali protesti srednješolcev. Na Trgu svobode v Mariboru se je popoldne, tako kot še po nekaterih drugih mestih po Sloveniji, zbralo kakšnih 100 dijakov, ki so zahtevali, da se znova vrnejo v šolske klopi. Dopoldne pa so se mnogi v znak protesta, na pobudo iniciative Zahtevamo šolo, odklopili od predavanj na daljavo.

Dijaki poudarjajo, da so doma predolgo in da šolanje na daljavo ne more nadomestiti predavanj v učilnicah. Zato zahtevajo, da se najkasneje do prvega marca vrnejo v šole in začnejo s poukom po modelu C. Pričakujejo pa tudi začetek pogovorov z ministrstvom za izobraževanje. Ob tem dijaki opozarjajo, da so zaključni letniki še v posebej nezavidljivem položaju, saj je pred njimi matura. Zato pričakujejo, da bo matura letos prilagojena.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Dopoldne odklop od pouka na daljavo

Sicer pa so se danes, na pobudo iniciative Zahtevamo šolo, nekateri dijaki odklopili od pouka na daljavo in s tem izrazili nezadovoljstvo s takšnim šolanjem. V večini šol jih niso sankcionirali. Z 10-minutnim odklopom od pouka ob 9.02 pa so dijake na pobudo Aktiva staršev mariborskih osnovnih šol podprli tudi osnovnošolci.

Pobudniki odklopa od pouka na daljavo, se ograjujejo od shodov dijakov. Njihove zahteve pa so enake.