Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Energetika Maribor. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Ogrevanje v Mariboru se je letos podražilo. Čeprav je cena plina na trgu nižja kot jeseni, je cena toplote, ki jo proizvaja Energetika Maribor, dražja. Podražili pa so še obračunavanje fiksnih stroškov. Povprečno mariborsko gospodinjstvo bo tako do konca aktualne kurilne sezone, če ne bo še kakšnih sprememb, mesečno plačevalo od 7 do 8 evrov več kot doslej. V Energetiki Maribor pojasnjujejo, da so razlogi predvsem na strani države.

Energetika Maribor večino toplote proizvede z napravami za kogeneracijo, ki proizvajajo tudi elektriko. Te naprave so okoljsko zelo čiste in učinkovite, a je njihovo rentabilnost okrnil nepričakovan upad državne obratovalne podpore:

"Za novejše naprave nam obratovalne podpore zdaj prinašajo praktično ničlo, za staro, ki februarja odhaja iz obratovalne podpore, to je TOM 3, pa bo ta nekaj malega znesla, a ne bo bistveno vplivala na naše poslovanje."

Prihodki Energetike, s katerimi si pomagajo tudi pri nižanju cen, bodo zato nižji. Dobiček iz tržne dejavnosti je bil predlani 1,2 milijona, lanskega še ne razkrivajo, a bo rekorden, letos pa zasledujejo pozitivno ničlo, pravi direktor:

"Računamo, da bomo s to ceno uspešno zvozili to leto in kurilno sezono, seveda pa ta cena ne omogoča nekih dodatnih investicij. Zato upamo, da bo prišlo do spremembe, ki bo preko referenčne cene prinesla pozitivno bilanco na področju delovanja kogeneracijskih naprav."

To bi olajšalo tudi diverzifikacijo energentov. Še vedno večinsko uporabljajo plin, ob tem so lani zagnali še toplotno črpalko v kopališču Pristan, ki pa ima največji učinek za ogrevanje sanitarne vode v toplem delu leta. Prijavljeni so tudi na razpis, da bi še letos postavili več milijonov evrov vreden kotel na lesno biomaso, a se še niso odločili, ali bo omogočal kogeneracijo ali ne.

Več pa v oddaji:

Ogrevanje v Mariboru dražje, bo tako tudi v prihodnje?