Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Mariboru bo o zmagovalcu županskih volitev odločal drugi krog. Povsem pričakovano, saj se je za očitno zelo mamljiv stolček potegovalo kar 15 kandidatk in kandidatov. 4. decembra bomo še drugič po letu 2018 spremljali dvoboj med Sašo Arsenovičem in Francem Kanglerjem, ki je iz volilne tekme izrinil kandidata Gibanja Svoboda dr. Vojka Flisa.

Volilni obračun v Mariboru se je iztekel v skladu z napovedmi. Ob nizki, 41- odstotni udeležbi je aktualni župan Saša Arsenovič dobil dobro tretjino glasov, nekdanji Franc Kangler pa četrtino. Medtem ko so preostali kandidati zbrali 4 odstotke in manj, je tretjeuvrščeni Vojko Flis pristal pri 20-ih.
»Volitve zahtevajo socialno infrastrukturo in Arsenovič in Kangler to imata. Imata najbolj razvejano formalno mrežo, medtem ko je Gibanje Svoboda preveč novo in tega na lokalni ravni nima«, je razplet prvega kroga komentirala socialna in kulturna antropologinja Vesna Vuk Godina in dodala, da v drugem krogu pričakuje višjo volilno udeležbo. Kangler temu oporeka, sicer pa stavi na obiske mestnih četrti in krajevnih skupnosti. Obenem zagotavlja, da ne bo spremenil retorike.
»Meni se zdi zamalo, da nekdo nizko strelja. Dajmo karte na mizo, pogovorimo se in gremo naprej. Sicer pa me Mariborčani poznajo po trdem delu, realiziranih projektih in izpolnjenih obljubah«. Saša Arsenovič pa verjame, da mu končno zmago zagotavljajo uresničeni in tekoči projekti: »Takšnega razvoja v štiri letih na vseh področjih še ni bilo in verjamem, da bomo tudi potem, ko bomo tako daleč, sklepali koalicije s tistimi, ki bodo razvojno razmišljali«.

Lista Arsenovič za Maribor je v 45-članskem mestnem svetu osvojila 12 svetniških mest oziroma eno več kot pred štirimi leti. Gibanje Svoboda ima 11 sedežev, Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka pa 8 oziroma dva manj kot leta 2018. V občinski svet se je uvrstilo 11 list, koga bodo podprle v drugem krogu, pa še ni znano.

Prisluhnite povolilni oddaji s poudarkom na izidih lokalnih volitev v Mariboru, na Ptuju in Slovenski Bistrici!

Analiza lokalnih volitev v Mariboru z Vesno Vuk Godina