Pušenjakova poudarja, da ima velik vpliv na pojav škodljivcev to, kako pridelujemo rastline.

Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

"Polži so letos spet pokazali svojo moč in letošnje razmere zgodaj spomladi so omogočile, da so se hitro zbudili. Ne za polže, bramorje in strune nimamo čarobne palčke, kar pomeni, da se moramo pripravit na večen boj in moramo biti bolj trmasti od vseh teh treh škodljivcev," poudarja Miša Pušenjak.

Kako ravnati pri polžih?
"Pobiranje polžev je, če imamo čas in voljo, smiselno, ker se bodo začeli razmnoževati. Septembra pa jajčeca zalegajo v zemljo. Ko boste začeli pobirati polže, boste zelo hitro ugotovili, kje jih je največ. Najdemo jih pod različnimi deskami. Vemo pa tudi, da imajo polži radi pivo, vendar tistega najcenejšega ne. Ni pa potrebno nastavljati pivo v posode, lahko si namočimo kuhinjske krpe v pivo in v teh krpah jih bomo zelo veliko našli. Pomembno pa je, da jih pobiramo zjutraj. Polži so aktivni ponoči. Opozorila bi, da ne apnimo, še manj pa solimo."

Kako je z zatiranjem strun in z bramorji?
"Strune zatiramo točno v tem času zdaj. Sem kar nekaj člankov objavila na to temo. Nekatere pripravke, ki so naravi prijazni, dobimo tudi v trgovinah. Predvsem pa zdaj dobimo entomopatogene oz. koristne ogorčice. Te dobimo po pošti. Strune pa zatiramo točno zdaj, ker se v tem trenutku levijo, so najbolj občutljive. Bramorje pa nekje konec meseca. Takrat začne bramor delati gnezda, ki so nekje 10 cm pod zemljo. Če ta gnezda najdemo, naredimo ogromno. Bramorji sicer ne marajo postanega olja," je še poudarila Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline.

Prisluhnite celotni oddaji Sejemo nasvete TUKAJ.