Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika
Foto: MMC RTV SLO/Veterinarski center Pika

Pogosto jim začne pešati vid in veliko jih sčasoma tudi oslepi. Lahko pa oslepijo tudi nenadno. Razlogov je več. Živali so sicer zelo prilagodljive in se hitro naučijo gibati v prostoru, da se ne zaletavajo ob ovire. Ne glede na to, ali posvojite slepega hišnega ljubljenčka ali pa vaš dolgoletni spremljevalec izgublja vid, želite narediti najboljše za vašo žival. Hišni ljubljenček, ki je izgubil ali izgublja vid, se lahko počuti ranljivega, zato je pomembno ustvariti dosledno rutino ter varno in udobno domače okolje.

Veterinarski nasvet
"Slepota je tako za nas kot tudi za živali velik hendikep. K sreči so psi mnogo bolj prilagodljivi, če pogledamo čutila, je na prvem mestu voh, sluh, vid je šele na tretjem mestu. In teh prirojenih očesnih bolezni in slepote je manj pri psih, je relativno redka. Zakaj lahko žival oslepi? Razlogov je več, bodisi da gre za kakšno travmo, za kakšno poškodbo. Navadno je k sreči prizadeto eno oko in najslabši izid je, da moramo eno oko odstranit, eno pa še zmeraj ostane. So pa druge sistemske bolezni, kot je recimo diabetes. Lahko gre za glavkom in posledično slepoto. Lahko gre za odstop mrežnice, to se dogaja pogosto pri mačkah, ki nenadoma lahko oslepijo zaradi visokega krvnega tlaka. Ta je povezan z boleznijo ledvic, s kronično odpovedjo ledvic. Lahko pa gre tudi za povečano delovanje ščitnice. Slepota pa je lahko povezana tudi s starostjo živali, recimo siva mrena," razloži veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v centru Maribora. … Kaj narediti? Prisluhnite TUKAJ.

Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Dodajmo še, da boste veliko naredili že s tem, da boste ustvarili stalen urnik; dosleden čas hranjenja in sprehodi na povodcu seveda, ki bodo vašemu ljubljenčku pomagali vedeti, kaj lahko pričakuje. Že vaša bližina in glas bosta na žival vplivala pozitivno.

Zavetišče za živali Maribor

Sogovornica Maša Mesarec je v oddaji predstavila dve mački, Mišo in Minko. Bodoči posvojitelji pa so se prav danes odločili, da bodo posvojili obe. Srečno v novem domu!

Kaj je treba vedeti, preden se odločite za posvojitve mačk iz zavetišča? Kljub muhastemu vremenu, se tudi temperature postopno dvigujejo, zato Maša Mesarec iz zavetišča opozarja še na primerno ravnanje ob toplih dnevih. Prisluhnite celotni oddaji TUKAJ.