Kristjan Čeh/Foto: EPA
Kristjan Čeh/Foto: EPA

Gost oddaje Obrazi sosednje ulice je bil Kristjan Čeh, svetovni prvak v metu diska. Ujeli smo ga med obiskom domačih Podvincev pri Ptuju, znamenitega pustovanja na Ptujskem zaradi priprav v tujini spet ne bo doživel. Med drugim smo se pogovarjali o tem, kako je v svoji karieri napredoval meter po meter in kako se pripravlja preseči svetovni rekord, ki je sedaj pri 74,08 metra.

Kristjan Čeh je svetovni rekord dosegel z metom, dolgim 71,13 metra, še ne tako daleč nazaj je bil njegov cilj preseči 70 metrov:»70 metrov je magična dolžina; vrhunski metalci diska si želijo na tekmah vreči čez 70 metrov. Ko sem začel trenirati, je šlo kar hitro gor, prva meja je bila 60, druga 65, potem pa 70 metrov. Zdaj sem že krepko čez 70 in je to konstanta«, pravi sogovornik. Letos ga čaka več pomembnih tekmovanj, na vsakem bo poskušal doseči svetovni rekord; v Budimpešti pa bo branil naslov svetovnega prvaka.

S partnerko, prav tako športnico, Anne Marie Orel, živi v Estoniji. Pravi, da ima tam dobre razmere za trening:«V Sloveniji je med zimo za metalca takega ranga težko trenirati. Takšne infrastrukture, ko jo imajo za to v Estoniji, v Sloveniji ni. /…/ Pozimi so boljši pogoji tam, poleti pa so v Sloveniji. Tu so lepši in bolj urejeni zunanji stadioni, tam so bolje urejene dvorane.«

Pravi, da se v atletiki ne vrti toliko denarja, kot v katerem izmed drugih športov, a je prepričan, da če si redno med prvimi tremi, se ni treba bati za prihodnost. Po končani športni karieri bo kmetoval, pove vrhunski športnik, ki bo 17. februarja dopolnil 24 let. To se bo zgodilo v pustnem času, ki ga tudi letos ne bo preživel doma. «Sem še vedno kurent, ampak sem kurentijo nazadnje oblekel pred dvema letoma. Letos grem za celi pust na priprave na Tenerife, tudi lani so bile priprave v pustnem času,«, je povedal sogovornik. Več, tudi osebnejšega, boste slišali na povezavi.