Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo
Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo

Bliža se 1. marec, ko omogoča veljavni pravilnik na področju oskrbe za starejše | domovom redno usklajevanje višine oskrbnin. Številni slovenski domovi so jih izredno dvignili že lani poleti in jeseni, v mariborskem Domu Danice Vogrinec pa še ne. A temu se letos zaradi naraščajočih stroškov ne bodo mogli izogniti.

V tem največjem domu starejših v Mariboru in tudi v Sloveniji oskrbnine lani niso višali, saj so čakali na letošnjo delno uskladitev pokojnin. Cene bodo tako dvignili:

"Zagotovo s 1. marcem, glede na to, da lani korekcij cen nismo izvedli, pa bomo presodili, ali bo delna uskladitev zaradi zagotavljanja tekočega poslovanja v manjšem obsegu nujno potrebna že februarja," pravi direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič, ki dodaja, da so njihove oskrbnine med nižjimi.

Kolikšna bo podražitev osnovne oskrbnine za dvoposteljno sobo s souporabo sanitarij, ki zdaj stane dobrih 23 evrov na dan?

"Če primerjate isto vrsto sobe, lahko ocenite, da je bivanje lahko pri nas na dan tudi 7 evrov cenejše od nekaterih domov na mariborskem koncu, kar je lahko tudi nezanemarljivih 200 evrov na mesec. Računamo, da se bo s korekcijo tudi cena pri nas približala 25 evrom na dan, več pa zagotovo ne."

Dodatnih letošnjih podražitev za zdaj ne načrtujejo.

Tudi dom Danice Vogrinec pa se spopada s kadrovsko stisko

Takoj bi lahko zaposlili okoli 20 zdravstvenih delavcev, a ustreznega kadra ne najdejo. Za razliko od več drugih domov varovance sicer še sprejemajo. Njihova kadrovska stiska pa se bo še povečala z novima enotama v občinah Duplek in Sveta Ana, ki ju bodo začeli graditi predvidoma prihodnje leto. Zato pričakujejo ukrepe vlade na področju plač, delovnih razmer in izobraževanja.

Več pa v oddaji:

Se obeta podražitev oskrbnine tudi v mariborskem Domu Danice Vogrinec?