Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Mariborski mestni svetniki bodo na januarski redni seji v drugem branju potrjevali nov proračun. Njegova vrednost je nižja od lanskega, rekordnega, ki je presegel 190 milijonov evrov in bil realiziran v 172 milijonih. Občina načrtuje letos za slabih 144 milijonov evrov prihodkov, zaradi visokega preostanka lanskih sredstev v višini dobrih 22 milijonov evrov in novega zadolževanja v višini 3 milijone pa bo njegova vrednost skoraj 169 milijonov evrov.

Po rekordnem letu, ko je občina izvedla glavnino sofinanciranih gradbenih projektov, so pričakovanja letos skromnejša. Za 6 milijonov evrov manj od lanske realizacije bo investicijskih odhodkov, za dobrih 14 milijonov pa sofinancerskih prilivov iz države in Evrope. Za 10 milijonov evrov bodo višji tekoči odhodki, predvsem zaradi več materialnih stroškov in odplačevanja kreditnih obresti. Po neuspeli prodaji podjetja Farmadent, od katere so si obetali 7,5 milijonov, želijo ta prihodek nadomestiti s prodajo zemljišč.

Mestna politika letos bolj usklajena

Proračun je lani povzročil politični razkol, letos pa so sporočila svetnikov po več koordinacijah z županom spravljivejša. Čeprav bi morala občina za ustavitev propadanja cest nameniti med 4 in 5 milijonov letno, jih bo letos le 850 tisoč, a to bi se lahko po besedah Lidije Divjak Mirnik z Liste za pravičen razvoj še spremenilo:

"Na zadnji koordinaciji je župan obljubil, da bo okoli 1.100.000 evrov rezerviranih za preplastitve in urejanje cest."

Igor Jurišič pričakuje konkretnejše zahteve do države, ki občino podfinancira že za več kot 30 milijonov evrov letno, zaradi česar je pomanjkanje tudi na področju kulture, športa, obnov cest in drugih dejavnosti:

"Vse to je na hlapih že nekaj let in ravno v tem podfinanciranju tiči največji problem."

V SDS predlog še preučujejo, zagotovo pa bodo zahtevali obnovo kegljišča v dvorani Tabor, njihovi amandmaji pa bodo vezani tudi na obnove cest v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih.

Več preostalih svetniških skupin predlog proračuna še preučuje. Čakamo tudi podrobnejša pojasnila občine.

Celoten predlog roračuna je objavljen na povezavi:

https://maribor.si/wp-content/uploads/2024/01/GMS-018-compressed-1.pdf