Foto: Radio Maribor/Maja Modrinjak
Foto: Radio Maribor/Maja Modrinjak

Gostja oddaje Obrazi sosednje ulice je bila mariborska fotografinja, snemalka in kamermanka Maja Modrinjak, ki ji je bila ljubezen do fotografije praktično položena v zibelko.

Majo Modrinjak je s fotografijo že od malih nog seznanjal njen oče, legendarni fotografski mojster Dragiša Modrinjak. Kot se spominja sogovornica, ji je kot osnovnošolki dal v roke t.i. »trotl kamero«, aparat na film: »Ko smo šli na šolski končni izlet, mi je dejal, da naj dokumentiram oz. fotografiram dogajanje. Potem je razvil film, nato pa sva skupaj pregledala nastale fotografije. Takrat mi je začel razlagati kaj je kadriranje, denimo zakaj ni dobro da nekomu »odrežeš glavo« in kako moraš pozicionirati ljudi, da bodo vsi na njej.«

Modrinjakova je obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, nato pa je diplomirala na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, na oddelku za Medijske komunikacije, smer RTV produkcija. Da bi izpopolnila svoje znanje, je nato končala še strokovno šolo za fotografijo v Sežani, kjer je pridobila naslov inženir fotografije.

Prav tam jo je pritegnilo delo tudi z video kamero in po uspešno končani praksi je postala ena prvih, če ne takrat edina kamermanka v Mariboru. »Snemalk oz. kamermank nas je res malo. Začela sem pri tedanji televiziji RTS, na terenu sem bila edina ženska za kamero. Sprva je bilo med moškimi kolegi kar nekaj presenečenja, tudi kakšna pikra pripomba se je našla, a so me dokaj hitro lepo sprejeli in vzeli medse,« se spominja začetkov Modrinjakova. V poldrugem desetletju dela je sodelovala že pri celi vrsti tv prenosov, tudi športnih dogodkov, snemanj oddaj, video spotov …

Svoje fotografije razstavlja tako doma kot v tujini, sodelovala je že na približno 35 skupinskih razstavah in imela 16 samostojnih razstav. Od lanskega leta vodi tudi Fotogalerijo Stolp Maribor.

Vabljeni k poslušanju oddaje na spodnji povezavi:

Maja Modrinjak: »Fotograf mora biti zmeraj pripravljen. Ko vidi pravi trenutek, dvigne aparat in sproži.«