Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Vseh šest mariborskih javnih podjetij Javnega holdinga Maribor bo po ocenah leto 2021 končalo z dobičkom. Izstopa komunalno podjetje Snaga, kjer bodo minulo poslovno leto končali z 1,8 milijonskim presežkom, ali se bo to poznalo tudi na cenah odvoza odpadkov, pa bo znano marca.

Direktor Snage Franc Dover zatrjuje, da je dobiček plod dobrega dela, reorganizacije in učinkovitejše sortirnice. Ali bo presežek, ki je v več kot polovici nastal zaradi tržne dejavnosti, vplival tudi na nižje cene položnic, pa je odgovoril: «To informacijo bomo podali v marcu, ko bomo skozi metodologijo za oblikovanje cen storitev primerjali stroške leta 2021 s stroški, ki jih načrtujemo letos. V kolikor bo razlika, ki bo tukaj nastala med potrjeno ceno in obračunsko ceno višja od 10 odstotkov, bomo šli v prilagoditve cene«.

Direktor mariborske Snage Franc Dover. Foto: Radio Maribor
Direktor mariborske Snage Franc Dover. Foto: Radio Maribor

Letos zaradi višje minimalne plače in dražjih energentov pričakujejo le 300 tisoč evrov dobička, direktor Javnega holdinga Maribor Andrej Rihter pa še izpostavlja: »Snaga ima še vedno za 886 tisoč evrov prenesene izgube iz let 2018 in 2019. Tudi to je treba pokriti«.

Sicer pa prvi mož Holdinga povzema ocene poslovanja za preostalih pet podjetij: «Vsa podjetja imajo dobiček. Pogrebno podjetje 526.000 evrov, Nigrad 132.000, Energetika Maribor 44.000, Mariborski vodovod 449.000 in Marprom 23.000 evrov dobička. Če pa govorimo o Javnemu holdingu Maribor pa je dobiček skoraj 1,2 milijona evrov ( 1.189.000,00 )«.
Vsa so presegla cilje, izjema je Energetika Maribor, ki je zaradi prepoznega zakupa plina utrpela precejšnjo škodo, občina pa bo za subvencijo za odjemalce daljinskega ogrevanja v Mariboru odštela okrog 750 tisoč evrov. A mariborski podžupan Samo Peter Medved izpostavlja: »Kot lastnik gleda Mestna občina Maribor na poslovanje holdinga izjemno pozitivno. Če pogledamo rezultate od 2018, ko je bil ta 0,7 milijona evrov, 2019 1,9 milijona in 2020 1,7, je ta leta 2021 2,9 milijona evrov. To za lastnika pomeni, da nima problemov. Da ima možnost za razvoj vseh teh podjetij«. Medved še dodaja, da imata ob Energetiki nekaj rezerv za boljše poslovanje tudi Nigrad in Marprom, ki ga je sicer zelo načela koronska kriza. In še načrti. Letos bodo izpeljali prenos podjetja Šport Maribor na holding, nekdanji javni zavod Športni objekti pa naj bi po 1. aprilu od Marproma prevzel upravljanje žičnic in smučišč na Pohorju.

Prisluhnite Radijski tribuni o poslovanju Javnega holdinga, med drugim tudi Snage.

Radijska tribuna