Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Mariborski mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič je na Ustavno sodišče vložil presojo o oceni ustavnosti Zakona o financiranju občin. Mariborska politika namreč državo že vrsto let opozarja, da je občina zaradi izvajanja tega zakona močno podfinancirana.

Slovenska ustava določa, da lahko država svoje naloge, kot sta izvajanje šolstva in primarnega zdravstva, prenese na občine le, če za to zagotovi potrebna sredstva, pravi mestni svetnik Igor Jurišič:

"Zakon o financiranju občin in posledično formule, ki iz njega izhajajo, pa tega ne omogočajo. V Sloveniji imamo kopico občin, ki dobijo več sredstev, kot pokaže izračun, Maribor pa je med vsemi na 3 mestu od zadaj naprej po odstotku, ki ga dobi za naloge, ki jih država nameni."

Podfinanciranje mariborske občine je letos ocenjeno že na več kot 30 milijonov evrov, od sprejetja zakona, leta 2006, pa na več sto milijonov, pravi mestni svetnik:

"V zakonu ni nobene varovalke, ki bi v primeru, da občina ugotovi, da dobi premalo sredstev, dobila regres oziroma povračilo dodatnih sredstev. Noben zakon tudi ne dopušča, da bi občina zavrnila obvezne naloge, ki jih država naloži."

Jurišič se je za ustavno presojo zakona odločil po več letih pozivov mariborskemu županu Saši Arsenoviču, ki pa se je namesto sodne poti odločil za pogovore z vlado:

"Signali so pozitivni. Upam, da bomo s to vlado prišli do boljšega financiranja te tako mejno in gospodarsko izpostavljene občine in regije. Mi pokrivamo vsaj 400 tisoč ljudi, kar je petina prebivalstva."

Dotlej pa bo mariborska občina finančno stisko skušala blažiti z najemanjem posojil in prodajo lastnega premoženja, ki pa zaradi tega vse bolj kopni.