Težave z nosilno raketo Vega so prestavile načrtovano izstrelitev slovenskega satelita Trisat. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Težave z nosilno raketo Vega so prestavile načrtovano izstrelitev slovenskega satelita Trisat. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Za to jesen načrtovana izstrelitev mariborskega nanosatelita Trisat se zamika na začetek prihodnjega leta. Vzrok za to je julijska neuspešna misija evropske nosilne rakete Vega, ki bo spet poletela šele takrat, ko bodo dokončno raziskali vzroke nesreče in odpravili morebitne pomanjkljivosti.

Zaradi julijske nesreče rakete Vega so izstrelitev mariborskega satelita sprva zamaknili z začetka septembra na konec letošnjega leta, zdaj pa je jasno, da pred februarjem najbrž ne bo poletel, pravi Iztok Kramberger z mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Satelit, ki je plod sodelovanja med mariborskima: Univerzo in podjetjem Skylabs ter Evropsko vesoljsko agencijo, bo v vesolje ponesel nekaj v Mariboru razvitih visokotehnoloških dosežkov, kot sta multispektralna kamera in revolucionaren čip. S tem se bo domača vesoljska znanost postavila na mednarodni zemljevid, je prepričan Kramberger.

Satelit trenutno skladiščijo na Nizozemskem, predvidoma konec leta ga bodo pripeljali v Brno na Češkem. Tam ga bodo združili s preostalim tovorom nosilne rakete, med katerim bo še en slovenski satelit – Nemo HD. Tovor bodo nato prepeljali v Francosko Gvajano, od koder ga bo nosilna raketa Vega izstrelila v 530 kilometrov visoko orbito.