Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so na včerajšnji seji med drugim podprli gradnjo najemniških stanovanj za mlade. Podprli so tudi podražitve vrtcev in vstopnic za športne objekte, zavrnili pa podražitve avtobusov. Sejo so nato prekinili, tako da bodo o preostalih podražitvah odločali prihodnjič.

Potrjevanje prostorskega načrta za stanovanja za mlade v bližini UKC-ja je v javnosti zelo odmevalo, saj projektu nasprotuje 140-članska civilna pobuda okoliških prebivalcev. Svetniki so zato predlagali več amandmajev. O njih vodja občinskega sektorja za urejanje prostora Maja Reichenberg Heričko:

"Če bi bili amandmaji, z izjemo enega, sprejeti, bi to pomenilo, da bi postopek priprave tega prostorskega akta vrnili v fazo dopolnjenega osnutka, kjer bi se moral ta določen amandma vnesti v gradivo, to ponovno javno razgrniti in pridobiti nova mnenja."

Kar bi izvedbo zamaknilo še za kakšno leto. Stališča so zbližali po usklajevalnem premoru.

Sprejeli le del podražitev

Preostanek seje so zaznamovale podražitve. Soglašali so z višjo ceno uporabe športnih objektov, pri čemer je Milan Mikl, SDS, direktorja opozoril na težavno poslovanje podjetja Šport Maribor:

"Glede na to, kar smo se pogovarjali, imate mojo podporo, bi pa se z vami želel še tako pogovoriti, ker želim za neke stvari še podrobnešjo razlago.

Svetniki pa so soglašali tudi z 18- odstotno podražitvijo vrtcev. Davorka Pregl, Gibanje Svoboda:

"Tam, kjer smo dobili odgovore na svoje dvome in vprašanja, je prevladal razum, ker smo vedeli, da je nekatere cene treba uskladiti oziroma povečati, čeprav s težkim srcem za naše mariborčane in mariborčanke."

Svetniki pa so zavrnili podražitev avtobusnih vozovnic in z dnevnega reda umaknili predlog za izvzem pohorske gondole iz gospodarske javne službe, kar bi Marpromu omogočalo samostojno oblikovanje cen. Sejo so na koncu zaradi pozne ure prekinili. O podražitvah parkirnin, čiščenja odpadnih voda in prodaji gostilne Pri Treh ribnikih bodo odločali prihodnjič.