Marko Jakše: Aqua Alta II. 2019 (olje na platnu, 150 x 210) Foto: Radio Maribor/Kibla Maribor
Marko Jakše: Aqua Alta II. 2019 (olje na platnu, 150 x 210) Foto: Radio Maribor/Kibla Maribor

Marko Jakše, ljubljenec likovnega občinstva in kritike, eden redkih slovenskih slikarjev, ki živi od umetniškega dela, predstavlja na dveh razstavah v Mariboru velik del ustvarjalnega opusa. Proti toku je postavitev, s katero slikarski upornik obračunava s strukturo sodobnega umetniškega prostora.

»Umetnik problematizira celoten umetnostni sistem, ki je ujet v birokratski mehanizem in umetnost, ki se preveč racionalizira in popularizira,» pravi Peter Tomaž Dobrila iz mariborske Kible.

Umetnik s slikami obračunava s pojmi, ki obvladujejo sodobni umetniški prostor - projekt, koncept, študija, serija, ciklus, kustos, sodobnost. Za pojem razumeti Jakše zapiše, da: »Slikarstvo ni znanost in ne filozofija, temveč vizualna glasba barv in oblik, razum pa ob tem izgubi ves pomen.«

V razstavišču Kibela je razstavljenih 17 velikih slik v zanj značilni oljni tehniki in izrazitih barvah. Večina del, ki problematizirajo sodobni umetniški sistem, je nastala v zadnjih dveh letih in so pri nas razstavljene prvič.

V galeriji ArtKit je na ogled 106 manjših slik, ki so prav tako pomemben del umetniškega opusa Marka Jakšeta, vendar redko razstavljena.

Dvodelna razstava z naslovom Proti toku, Marka Jakšeta, bo v Mariboru na ogled do 15. februarja.