Policist Aljaž ob voditelju Kristijanu. Foto: MMC RTV SLO/Katja Gregorec
Policist Aljaž ob voditelju Kristijanu. Foto: MMC RTV SLO/Katja Gregorec

Zakaj ste se odločili za poklic policista?
"Že od nekdaj me je veselilo delo z ljudmi in razgibano delo, kar poklic policista odlično združuje. Stik s policijo sem imel že v otroštvu, saj je oče bil pomožni policist, prav tako sem vedno bil velik ljubitelj policijskih filmov in kriminalk ter detektivskih romanov."

Kakšni so največji izzivi vašega poklica?
"Policisti se pri delu dnevno srečujemo z različnimi izzivi, kot so prometna problematika, kriminaliteta in druga področja. Za reševanje teh izzivov nato izvajamo določene postopke, pri katerih velikokrat sodelujemo z občani samimi. Prav to sodelovanje z občani bi lahko imenoval kot največji izziv poklica policista, saj je naš cilj, da delamo v dobro ljudi, da nam ljudje zaupajo in so z našim delom zadovoljni, kar posledično pomeni, da gre za veliko odgovornost, ki vpliva na to, da so ljudje pripravljeni sodelovati z nami."

Kakšne veščine so ključne za uspeh v vašem poklicu?
"Najpomembnejša od vseh veščin, ob poznavanju zakonov in policijskih pooblastil, je dobra komunikacija z ljudmi, tako z občani kot tudi med policisti samimi. Prav tako so uporabne tudi druge veščine in znanja, ki pridejo prav pri policijskem delu. Nenazadnje je v naših vrstah ogromno različnih kariernih možnosti in pri tako dinamičnem poklicu, kjer niti en ni enak drugemu, raznolika znanja pridejo še kako prav."

Zakaj nikoli ne bi zamenjali svojega poklica, lahko izpostavite kakšen poseben dogodek?
"Mene res veseli delo z ljudmi, predvsem pomoč ljudem. To, da lahko nekomu pomagaš, ta hvaležnost mi tudi največ pomeni. Veliko je bilo dogodkov, ki bi jih lahko izpostavil, ampak v zadnjem času mi je še najbolj ostal v spominu dogodek, ko sva pomagala moškemu, ki je na neosvetljenem delu pločnika tik ob cesti zaradi poledenelosti padel in obležal na tleh. Samo del vozišča sva pri tem zavarovala s službenim vozilom in gospodu pomagala vstati, ker je tožil za bolečinami, pa je bil z reševalnim vozilom odpeljan na pregled v klinični center. Gospod se nama je pri tem tudi večkrat zahvalil, da sva ga našla in to je tisto, kar ti da zagon za naprej."

Kakšne nasvete bi dali posameznikom, ki razmišljajo o poklicu v policijskih vrstah?
"Da ne oklevajo, če razmišljajo o tem poklicu, sicer pa imajo na voljo zares ogromno dogodkov in priložnosti, kjer nas lahko povprašajo o našem delu. V teh dneh obiskujemo različne srednje šole in predstavljamo poklic, prisotni smo na različnih dogodkih. Če mladi ne poznajo kakšnega policista v svojem lokalnem okolju, pa jih vabimo tudi na informativne dni, ki bodo kmalu na Policijski akademiji v Tacnu."

Kako izgleda proces izobraževanja?
"Izobraževanje policista poteka kot dvoletni višješolski študij, po katerem se pridobi naziv višji policist. Pogoj za vpis je seveda zaključena srednješolska izobrazba. Teoretični del izobraževanja poteka v obliki predavanj v kompleksu Policijske akademije v Ljubljani, kjer je tudi dom z možnostjo nastanitve, praktični del izobraževanja pa poteka na policijskih postajah, pri čemer so študenti oziroma kandidati za policiste prisotni pri delu patrulj, tako da je samo izobraževanje zelo praktično naravnano. Pred samim izobraževanjem kandidati za policiste prav tako sklenejo pogodbo o zaposlitvi, tako da je celoten čas izobraževanja plačan in vštet v delovno dobo. Sam proces izobraževanja pa je opisan tudi na naši spletni strani policija.si"

Kako pomembno je ravnanje z orožjem - glede na situacije, ki se dogajajo po svetu?
"Strelno orožje sodi med prisilna sredstva, za uporabo katerih so sicer podrobno opredeljeni pogoji njihove uporabe. Za vsa prisilna sredstva se nenehno usposabljamo in izobražujemo. O pogojih in načinu uporabe prisilnih sredstev se izobražujejo že kandidati za policiste na Policijski akademiji, prav tako se po zaključenem izobraževanje na policijskih upravah izvajajo redna preverjanja in izobraževanja o pooblastilih in prisilnih sredstvih," je povedal naš jutranji gost policist Aljaž Muster.

Vabljeni k poslušanju pogovora TUKAJ.