Kolektiv Počemučka Foto: Radio Maribor/Festival Drugajanje
Kolektiv Počemučka Foto: Radio Maribor/Festival Drugajanje

Drugajanje mladim predstavlja sodobno uprizoritveno umetnost, ki ponuja drugačen in kritičen pogled na svet. "To je umetnost tu in zdaj, ki se sprašuje o izzivih današnjega časa in terja gledalca, ki se kritično investira," pove Alma Selimovič iz Zavoda Bunker.

Soočanje mladih s kulturo in umetnostjo je danes, ko smo zasičeni s sporočili družbenih medijev, še pomembnejše, je prepričana vodja festivala na 2. mariborski gimnaziji Nataša Preglau Borko, ki pravi: "Mladi ob spremljanju sodobne umetnosti gradijo svoje vrednote, spoznavajo sebe in svet, o njem razmišljajo in ga doživljajo širše, kot pa bi ga le skozi prizmo družbenih omrežij."

Drugajanje bo drevi ob 19. uri v Amfiteatru II. gimnazije začela uprizoritev Under construction mladega kolektiva Počemučka, ki preizprašuje pomen skupnosti.

Jutri bo na ogled performance Dražbena hiša uprizoritvene umetnosti Leje Kukovičič, v sredo elektroakustična opera IDEN, štirih že uveljavljenih ustvarjalk v režiji Saške Rakef v produkciji radijskega programa ARS. Humorna in nepredvidljiva predstava PLI Viktorja Černickyja pa bo v četrtek na odru mariborskega Lutkovnega gledališča sklenila festival. Drugajanje je za dijake drugih letnikov del obveznih izbirnih vsebin, odprt pa je tudi za širše občinstvo.