Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mariborskemu letališču, ki je zaradi pomanjkanja letalskega prometa že tako v slabem stanju, so se prihodki v času korona krize zmanjšali za več kot 50 odstotkov. Upravljavec, državno podjetje DRI, pa trdi, da razmere niso najboljše, vendar delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi trend spremenili. Aktivno namreč potekajo pogovori o vzpostavitvi letalskega servisnega centra in parkirišča za letala.

Letališče še deluje, a le z nekaj zasebnimi uporabniki, letalsko šolo in helikoptersko nujno pomočjo. Vsi poskusi vzpostavitve letalskih povezav do zdaj so bili neuspešni. Pri tem pa naj bi imel DRI še dodatne težave zaradi kratkoročnosti njihovega upravljanja. Kljub temu naj bi bili zdaj pred sklenitvijo dogovora z organizacijo Aero4m, ki ponuja linijsko vzdrževanje za srednje in dolgoročno parkirana letala. Kot pravi vodja projekta upravljanje letališča Smiljan Kramberger bi letala tukaj pristajala prazna, oni bi zaračunali parkirnino in druge pristojbine, podjetje Aero4m pa bi letalo servisiralo. Če bi jim uspelo skleniti posel, bi prihodke predvidoma povečali za vsaj 100 odstotkov.

Drugi dodatni promet za zdaj ni predviden, naj bi pa bili ves čas v stiku z različnimi letalskimi prevozniki. Največ težav jim je po besedah Smiljana Krambergerja povzročila korona kriza, saj so se prekinili prav vsi pogovori in dogovori z letalskimi prevozniki in turističnimi agencijami. Tako, da zdaj te pogovore znova vzpostavljajo.

Pripravljajo tudi spodbujevalno shemo, ki naj bi ponudila zelo nizke letališke pristojbine morebitnim letalskim prevoznikom. Potrditi jo mora še ministrstvo. Od tega pa so sporočili, da pripravljajo test partnerstva z enim od treh nezavezujočih ponudnikov, ki so oddali vloge na javni poziv za izvedbo javno-zasebnega partnerstva. Med ponudniki naj bi neuradno bili 2 fizični osebi in eno podjetje. Omenjali sta se družbi Turkish Airlines ali Agility Logistics. Ministrstvo pa naj bi prevetrilo tudi državni prostorski načrt, ki bi omogočil razvoj letališča.