Foto: Marprom
Foto: Marprom

Potem ko so lani novembra na mariborskem Pohorju na območju Špelcinega loga za potrebe rezervne proge za Zlato lisico posekali drevesa, zdaj poteka odstranjevanje štorov in ravnanje terena. Dela naj bi končali v drugi polovici julija, potem jih čaka ureditev še vse potrebne infrastrukture.

Najboljše smučarske sveta bodo v začetku leta 2023 znova gostovale v Kranjski Gori, na Pohorju pa nadaljujejo dela za ureditev rezervnega smučišča za svetovni pokal, ki bo na voljo tudi rekreativnim smučarjem. Vodja smučišč na Pohorju Marko Rataj poudarja: »Hkrati se odstranjujejo panji in poteka izravnava terena. Računam, da bi imeli v drugi polovici teren zglajen in praktično pripravljen za druge posege«. Omenjena dela bodo Marprom, ki upravlja s smučišči in žičnicami, stala okrog 20 tisoč evrov, precej zahtevnejša ureditev nujne infrastrukture pa jih še čaka. »Treba je položiti še dodatne cevi za vodo, elektriko, priključna mesta za topove. Tudi nekaj dodatnih topov bi še potrebovali. Zdaj smo v fazi zbiranja ponudb, cilj pa je, da imamo to smučišče do začetka zimske sezone nekako pripravljeno«, je še pojasnil Marko Rataj. Vrednost druge faze projekta še ni znana, partnerji – Marprom, mariborska občina in ASK Branik – pa si želijo, da bi zadovoljili zahteve FIS. Predstavniki Mednarodne smučarske zveze naj bi si prizorišče predvidoma ogledali jeseni.

Predstavnik Marproma, vodja smučišč na Pohorju Marko Rataj, je še dodal, da odgovora na prijavo na javni razpis gospodarskega ministrstva za pridobitev nepovratnih sredstev za gradnjo vmesne postaje gondolske žičnice in sedežnice Ruška še niso prejeli, zelo hitro pa bo treba razmišljati tudi o usodi sedežnice Radvanje, ki ji prihodnje leto poteče obratovalno dovoljenje, in sedežnici Sleme, ki je nedvomno največje ozko grlo na mariborskem Pohorju.