Foto: Reuters
Foto: Reuters

Začel se je sodni proces v aferi doping, ki obtoženega zdravstvenega delavca Borisa Špesa in atletskega trenerja Igorja Šalamuna bremeni prepovedanega posedovanja, prodaje in proizvodnje prepovedanih drog in v športu prepovedanih snovi. Zagroženo jima je kazen 8 let zapora, oba pa sta danes zavrnila vse navedba obtožnice.

Obtožnica proti Borisu Špesu in Igorju Šalamunu je sestavljena na podlagi prikritih preiskovalnih metod, ki jih je odredilo sodišče po pričanju hrvaške športnice Danijele Kuna na sodišču v Avstriji, ko je bila pozitivna na dopinškem testu po maratonu v Linzu, in je s prstom pokazala na Špesa in Šalamuna, ki naj bi ji nedovoljene snovi priskrbela. A Boris Špes trdi, da je vse izmišljeno, saj si njena dozdajšnja pričanja naj ne bi bila enaka. Šalamun, ki ga obtožnica med drugim bremeni, da je prepovedano snov športnici injiciral, pa pravi, da ne vidi smisla v tem, saj je Kuna doktorica in ne on.

Dokazi so bili pridobljeni s prikritimi preiskovalnimi metodami

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tožilstvo je ob primeru z Danijelo Kuno predstavilo še druge obremenilne dokaze, več primerov prodaje najrazličnejših zdravil, poživil in drog. Ob tem so navedeni tudi prejemniki teh substanc. A obramba je prepričana, da jim bo te dokaze uspelo izločiti, saj so bili pridobljeni na podlagi po njihovo krivega pričanja hrvaške športnice, ki bo zaslišana tudi v tem procesu. Špesov zagovornik Simon Dolinšek ob tem dodaja, da je celoten proces proti obtoženima zasnovan na pričanju ene priče, ki se je po njegovo že izkazala za neverodostojno. Zato je prepričan, da so bili vsi nadaljnji ukrepi s prikritimi preiskovalnimi metodami neutemeljeni.

Pričali bodo strokovnjaki in tisti, ki naj bi od obtožencev kupovali prepovedane snovi

Tožilstvo in obramba sta sicer predlagala več prič, med njimi tudi različne strokovnjake s področja prepovedanih substanc in ljudje, ki naj bi te od obtoženih kupovali. Glavna obravnava se bo predvidoma začela v začetku marca.