Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Devetega februarja so dijaki, povezani v pobudo »Zahtevamo šolo«, po vsej Sloveniji, zaradi po njihovo ignorance ministrstva za šolstvo opozorili na predolgo trajajoče šolanje od doma, ki naj bi med drugim vplivalo tudi na njihovo znanje in motivacijo. V Mariboru so organizirali tudi miren shod, ki ga je spremljala policija in nekaj dijakov popisala. Ti so zdaj na dom prejeli plačilne naloge, mladoletni pa vabila iz sodišča, očita se jim nedovoljeno zbiranje.

Dijaki so po prejetju plačilnih nalogov in vabil sodišča ogorčeni. Kot pravijo, jih policisti z namenom popisovanja niso seznanili. Dijak druge gimnazije Maribor Matic Gosak pove: "Ni nam bil predstavljen nikakršen prekršek. Rekli so tudi, da ni nič strašnega, da nas popisujejo in da to ni nič slabega." Po besedah Gosaka, ki je nekaj tednov po dogodku prejel vabilo na sodišče, so se policisti dogovorili, da popišejo dijake, ki so nagovarjali zbrane in nosili transparente.

Enako namero so potrdili tudi na policiji, kjer pravijo, da so vsem predstavili storjene prekrške in da so postopek vodili proti osebam, ki so jasno izražale svojo namero.
To v pobudi »Zahtevamo šolo« po besedah predstavnika Larsa Podkrajška vidijo kot: "Politično ustrahovanje in pa poskušanje odvrnitve mladih od upora. Pozivi na sodišče in kazni so protiustavni in zato jih bomo tudi izpodbijali."

Dogajanje je komentiral tudi mariborski humanitarec, aktivist in srednješolski učitelj Boris Krabonja: "To je samo dokaz, da postajamo družba represije." Glede šolanja na daljavo pa dodaja: "Dejstvo je, da smo že več kot štiri mesece zaprti med štiri stene in seveda počnemo stvari, ki nimajo nobene zveze s kakovostnim pridobivanjem znanja."

Velike razlike pa so tudi v izvedbah, saj na to vpliva med drugim tehnična opremljenost šol, ki pa se po tem močno razlikujejo. Sicer pa naj bi vlada v sredo s strokovnjaki znova pregledala možnosti vrnitve dijakov v šolske klopi. Govorili naj bi tudi o določenih prilagoditvah.