Foto: BoBo
Foto: BoBo

Število okuženih s koronavirusom v Sloveniji se je povečalo na 16, v Mariboru pa številka še zmeraj ostaja pri 3 okužbah. Ob tem odhajajoči predsednik vlade Marjan Šarec in drugi pristojni mirijo, da še ni razloga za razglasitev epidemije.

Ni še razloga za razglasitev epidemije, saj je treba ukrepe sprejemati sorazmerno, je včeraj večkrat zatrdil odhajajoči predsednik vlade Marjan Šarec.

Ko bo, če bo ta razglašena, bo sprožen tudi državni varnostni načrt, s katerim se bo danes seznanil svet za nacionalno varnost. Minister za zdravje Aleš Šabeder pa miri, da zajezitev okužbe za zdaj deluje, saj jim je zelo hitro uspelo najti bolnike, ki so bolezen iz tujine v Slovenijo prinesli in spremljati vse osebe, ki so bili z njimi v stiku. Ob tem dodaja, da je bila v soboto sprejeta uredba o omejitvi prireditev v zaprtih prostorih z več kot 500 obiskovalci žal večkrat kršena in poziva vse, naj se je dosledno držijo.

Ukrepi pa se bodo po potrebi stopnjevali. Tako v Mariboru z jutrišnjem dnem tudi Zdravstveni dom Adolfa Drolca v vseh svojih enotah uvajajo vstopno triažo. Že nekaj dni pa je v zdravstvenih ustanovah in domovih za upokojence vzpostavljen ukrep prepovedi obiskov, kar pa pogosto ne ustavi svojcev, ki jih morajo na vhodu zavračati. Mnogi pa tudi pretirano kličejo in jemljejo čas domskim delavcem.

Zapiranje šol in vrtcev ni potrebno

Stroka ocenjuje, da bi bilo v zadnjem času večkrat omenjeno zapiranje šol in vrtcev za zdaj nesorazmeren ukrep. Ob tem pa vse še enkrat opozarjajo, naj se držijo navodil zdravstvenih ustanov.