Apofenija/1 raziskuje gledališkost, odnos med predstavo/projekcijo in občinstvom, med  umetno inteligenco in človekom./Foto: Radio Maribor/Gregor Salobir
Apofenija/1 raziskuje gledališkost, odnos med predstavo/projekcijo in občinstvom, med umetno inteligenco in človekom./Foto: Radio Maribor/Gregor Salobir

Danes in jutri ob 20-ih bo na Intimnem odru GT22 v Mariboru na ogled predstava oziroma intermedijski dogodek – Apofenija/1, ki preizprašuje odnos med človeškim in tehnologijo. Tudi zato bodo edini živi element na predstavi gledalci. Projekt je nastal v sodelovanju platforme konS – MKC Maribor, KUD-a Moment, Zavoda Bunker in zavoda Melare ter avtoric Nine Ramšak Marković in Varje Hrvatin. Eskperimentalno dopolnjuje gledališko dejavnost v Mariboru, kjer se bo kmalu začel osrednji gledališki festival Brštnikov srečanje, in je nadgradnja raziskovanja gledališča v GT22.

Naslov je mogoče razumeti na dva načina. Apofenija je psihološki termin za prepoznavanje vzorcev in skritih pomenov, kjer jih ni. Stanje je značilno za shizofrenijo in za tiste, ki verjamejo v teorijo zarot. Apofenija pa je lahko žensko osebno ime. Nina Ramšak Marković:"Je pa to tudi naš glavni in edini proizvajalec smisla in igralec, igralka. Hoteli smo ustvariti občutek, da smo ustvarili neke vrsto demo verzije umetne inteligence, ki smo jo poimenovali Apofenija."

Varja Hrvatin dodatno pojasni: "Izhajali smo iz Siri na iPhonu, kjer imaš umetno inteligenco. Besedilo, ki se bo pojavilo v predstavi, je sestavljeno večinoma iz Sirijinih odgovorov, iz tega, kar odgovarja ali ponuja, zadetkov in definicij."

V projekt so vključeni pripomočki e-bralec in guglov prevajalnik, besedila in slike, s spleta in avtorske, vizualno pa obsega spekter od meditativnega do agresivno dinamičnega. Gre za proizvajanje utrinkov bivanja, spomina, neoprijemljivega in neubesedljivega, kar lahko osmisli le človek. Kot pravi Nina Ramšak Marković, tega umetna inteligenca, Siri ali Apofenija, "...kljub trudu in sposobnosti definicij, sposobnosti znanja, slik ali spomina, ki ga ima, ne more občutiti in doživeti."

Avtorici ne slikata apokaliptičnega sveta, v katerem prevlada tehnologija nad človekom, temveč spodbujata razmislek o prednostih in pomanjkljivostih, predvsem pa o sobivanju.

Intermedijska predstava Apofenija/1 traja približno 45 minut; soustvarili so jo še oblikovalca: videa Vid Merlak in zvoka Jure Anžiček, scenograf Igor Vasiljev ter tehnična soavtorja Staš Vrenko in Monika Pocrnjić.