Otvoritvena predstava Platforme
Otvoritvena predstava Platforme "Po zabavi / After the party" Thomasa Noona. Foto: Radio Maribor/Luis San Andres

Na odru mariborskega Lutkovnega gledališča bo nocoj ob 19. uri plesno lutkovna predstava Po zabavi španskega režiserja in koreografa Thomasa Noona. Z njo v lutkovnem gledališču končujejo letošnji Poletni lutkovni pristan in predajajo oder festivalu Platforma. 15. festival sodobnega plesa bo do nedelje občinstvu ponudil devet žanrsko različnih predstav priznanih domačih in tujih ustvarjalcev in pogovore z njimi.

Festival sodobnega plesa Platforma letos izpostavlja različne ravni sobivanja skozi nabor plesnih predstav različnih žanrov, od lutkovno-plesnih, gibalnih, intermedijsko-plesnih in zvočnih. "V času, ko nam primanjkuje strpnosti in občutka za skupnost, je premislek o sobivanju in medsebojnih odnosih skozi ples in gibanje zelo pomemben," pojasnjuje umetniška vodja festivala Mojca Kasjak.

Festival bo poleg sodobnih plesnih predstav, kot sta Lahkotnost Ane Romih in Padati v ljubezen April Veselko, ponudil tudi zvočne predstave, na primer Odzven trenutka s pevko Aljo Petrič in glasbenikom Vaskom Atanasovskim. Na ogled bodo še predstave Skupaj koreografinje Petre Hrščanec iz Zagreba, špansko kubanske zasedbe La Macana ter intermedijski performans Nadaljnje hiberniranje indijskega umetnika Jaskarana Ananda.

Predstave si je mogoče ogledati le ob upoštevanju pogoja PCT, sogovornica pa ob tem poziva obiskovalce: "Pridite na festival in tako podprite umetnost in ustvarjalce, pa tudi sebe, kajti vsaka predstava lahko olajša vašo dušo. Da pa je treba upoštevati pogoje PCT pa smo se že navadili. Časi so takšni, ko je treba spremembe sprejeti in se za dobro vseh nas tudi malo potruditi," pravi Kasjakova. Festival Platforma bodo sklenili v nedeljo s projekcijo dokumentarnega filma Gibaj – pleši svoje življenje, ki z zgodbami ljudi na različnih koncih sveta govori o človeški potrebi po plesu.