Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič
Foto: Radio Maribor/Brigita Mohorič

Popoldanski Akciji za kulturo, s katero so slovenski prekarni kulturniki v Ljubljani zahtevali, naj se minister za kulturo vendarle začne pogovarjati z njimi o reševanju kulturnega sektorja in samozaposlenih v kulturi, so se pridružili tudi v Mariboru.

Na mirnem pohodu po ulicah Maribora se je popoldne zbralo okoli 20 samozaposlenih v kulturi. Z napisom Kaj pa kultura? so pozivali ministra Vaska Simonitija, naj prekine molk in se s kulturniki začne pogovarjati o reševanju nakopičenih problemov v kulturi in o vse težjem finančnem položaju samozaposlenih kulturnih ustvarjalcev. "Glede na to, da je bilo ministru poslanih veliko pisem, pričakujemo, da jih prebere, nas sliši in z nami oblikuje kulturni dialog o kulturi," je povedala gledališka performerka Barbara.

"Veliko dobrih predlogov o reševanju težav v kulturi je bilo poslanih na kulturno ministrstvo, zato pričakujemo sodelovanje, da skupaj poiščemo rešitve, ki bodo zadostile zdravstvenim standardom in kulturnim potrebam, ki jih imamo ljudje," je dejal filmski kritik Žiga.

"Samozaposleni v kulturi so zelo ranljivi, neznank je veliko in z načini, ki so zdaj v veljavi, ne vem, kako bomo preživeli," še dodaja Barbara.

Mariborski prekarni kulturniki so se na mirnem pohodu po mestu ustavili na Glavnem trgu, pred knjižnico na Rotovžu, uradom za kulturo in pred mariborsko občino, na poti pa se je skupini pridružilo še okoli deset somišljenikov.