Večina v mestnem svetu, kamor sodita tudi dve izmed treh največjih list, Gibanje svoboda in SDS, mu je upraviteljske pravice odvzela decembra zaradi nestrinjanja z delitvijo milijonskih dobičkov in draženjem zneskov na položnicah. Župan pa sklep izpodbija in si do sodnega epiloga prizadeva za njegovo začasno zadržanje.

Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor
Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor

Mestni svet se lahko na zahtevo po začasnem zadržanju odzove v 8 dneh, na tožbo pa v 30, zato bodo ukrepali že na redni seji prihodnji torek, pravi Milan Mikl iz SDS:

"S sklepom se bomo opredelili, da se pritožimo na tožbo župana."

Občina se je znašla v izrednem položaju, zato bodo izpolnili tudi navodilo sodišča, pravi Karin Jurše iz Gibanja svoboda:

"Po zakonu zastopa mestni svet župan, ki pa zdaj toži ta isti organ in nas ne more zastopati v vlogi tožnika in tožitelja. Zato bomo izmed sebe predlagali osebo, ki nas bo predlagala v odnosih z odvetniki in županom."

Župan je za začasno zadržanje izvajanja sklepa mestnega sveta zaprosil, ker bi v nasprotnem primeru nastala nepopravljiva škoda. V Listi za pravičen razvoj pa menijo, da škoda nastaja prav zdaj, ko holding upravlja župan sam. Tako pa Igor Jurišič iz Stranke mladih - Zeleni Evrope:

"Dodatno smo razočarani, da isti župan, ki neutrudno sili mestni svet v podražitve vrtcev, komunalnih storitev in drugega zaradi pomanjkanja denarja, hkrati v istem proračunu brez težav najde sredstva za najemanje odvetnikov in naročanje pravnih mnenj v tožbi proti mestnemu svetu."

Ob tem se pojavljajo različne interpretacije, ali je za razsodbo pristojno upravno ali ustavno sodišče. V Gibanju svoboda pa so prijavo zoper župana podali še na Komisijo za preprečevanje korupcije. Za komentar smo prosili tudi Sašo Arsenoviča, a odgovora še nismo prejeli.