Foto: MMC/Ana Svenšek
Foto: MMC/Ana Svenšek

Po obnovi mariborskega nabrežja Lent je mariborska občina potrdila tudi novo prometno ureditev. Ta prinaša konec prostega prometa, kot so ga bili občani vajeni pred obnovo.

Na osrednji del mariborske obrečne promenade bodo lahko vozniki odslej zapeljali le še z dovolilnico, pravi mariborski podžupan Samo Peter Medved:

"Tukaj je dovoljena dostava med 5. in 10. uro zjutraj. Uvoz je za stanovalce, lastnike lokalov in starše otrok v vrtcu možen z dovolilnico. Za lažji dostop do vrtca pa smo pri Vodnem stolpu uredili parkirišča za kratkotrajno parkiranje."

Občina voznike poziva, naj čim prej zaprosijo za dovolilnice in jih večinoma preusmerja na okoliška javna parkirišča in v zasebne garažne hiše. Največje parkirišče s plačljivim režimom bele cone, pod Titovim mostom, bo sicer zaradi obnove do 12. aprila zaprto. Do poletja pa naj bi odprli novo parkirišče v Pristaniški ulici, kjer bodo lahko za 30 evrov mesečno parkirale tudi branjevke osrednje tržnice.

Občina ob tem načrtuje, da bi javni avtobusni promet namesto po zaprtem Lentu speljala skozi cono za pešce na bližnji Koroški cesti:

"Tam gre za najboljši učinek javnega potniškega prometa, najkrajšo razdaljo po coni za pešce in najboljši cilj potnikov. Največja prednost je bližina Glavnega mostu. Občina je tudi v nabavi električnih avtobusov za to pešcono."

Električno vozilo za pešcono Maister po Lentu sicer še ne vozi, načrtujejo pa, da bi njegovo progo razširili tudi tja.

Obnova Lenta sicer še ni končana. Neurejena ostajajo tri široka stopnišča do rečne gladine, ki jim številni pravijo »mariborske plaže«. 1,5 milijona evrov vreden razpis naj bi objavili kmalu, letos pa naj bi uredili vsaj tisto ob Stari trti. A to do začetka Festivala Lent najbrž še ne bo mogoče.