V Studiu Umetnostne galerije Maribor je na ogled razstava sodobne umetnosti Borisa Beje iz Ljubljane. Razstavo z naslovom "45. ura", ki združuje video, geometrijske like, različne druge elemente in akvarele, je avtor zasnoval ob obiskovanju baletnih ur.

Izhodišče večmedijske razstave sodobne umetnosti z naslovom "45. ura" je video posnetek zadnje ure baletnega izobraževanja za začetnike, ki ga je obiskoval tudi Boris Beja. "Avtor v svojih umetniških projektih pogosto upodablja tematiko iz vsakdanjega življenja ali doživljanja vsakodnevnih družbenih dogodkov in jih skozi umetniško ustvarjanje dograjuje in interpretira," pove kustosinja razstave Simona Vidmar.

Obiskovalec ob vstopu v razstavišče Studia UGM, kjer je na ogled razstava, najprej vidi večje stenske akvarele v modri barvi in lesene pregrade. V drugem prostoru ga nagovarja video z baletne ure, delno zastrt z velikimi ogledali, na tleh pa so geometrijski vzorci, narejeni iz lesa, in ponazarjajo baletne gibe. » Razstava ponuja zamrznjeno gibalno sliko in obiskovalca nagovarja k gibanju, da sodeluje v umetnikovi instalaciji in pridobi osebno izkušnjo, je značilnost sodobne umetnosti," še pove kustosinja.

Rožno oblikovane elemente za večmedijsko razstavo, ki je sinonim za omejitve našega gibanja, je Boris Beja ustvarjal dve leti. Njegova razstava ura bo v mariborskem Studiu Umetnostne galerije na ogled do 11. oktobra.

Foto: Radio Maribor/UGM
Foto: Radio Maribor/UGM