Foto: Radio Maribor/ZIZ festival
Foto: Radio Maribor/ZIZ festival

V Mariboru se bo nocoj začel 3. ZIZ festival – Dnevi mariborske alternativne gledališke produkcije. Festival, ki ga pripravlja Kulturno umetniško društvo ZIZ, bo na različnih prizoriščih v mestu do sobote predstavil šest gledaliških uprizoritev, pogovore z ustvarjalci in filmske projekcije.

Dnevi mariborske alternativne gledališke produkcije so priložnost, da občinstvo v Mariboru v kratkem času spozna zelo raznoliko alternativno družbeno angažirano gledališko produkcijo, ki so jo v minuli sezoni ustvarili mladi mariborski ustvarjalci. » S predstavami želimo pokazati, da tudi v Mariboru živi alternativna gledališka produkcija, da tudi mariborski ustvarjalci pomembno prispevajo h kakovostni alternativni gledališki produkciji«, pove programska vodja festivala Barbara Polajnar.

Predstava » Cesta prekarskih brigad« skupine Omletnice bo na ogled ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru, ob 20. uri pa bo na Intimnem odru GT 22 mogoče videti še predstavo ""Jubilej" skupine En drag ansambel .

Avtorske predstave, nastale po zgledu gledališča zatiranih, prek gledaliških zgodb opogumljajo občinstvo, da aktivno sooblikuje družbene spremembe in prispeva k pravičnejši in bolj strpni družbi. Uprizoritve, na ogled v sklopu festivala, tako ob osebnih zgodbah posameznikov preizprašujejo problem prekarnega dela, nestrpnost do drugačnih, pa tudi nacionalno pripadnost v vse bolj multikulturni družbi. Ena od predstav razkriva tudi vlogo žensk in njihovo pravico do svobodnega odločanja o rojevanju otrok ob krepitvi konservativnih idej v družbi.

Festival ponuja tudi dve premierni uprizoritvi. Avtorska predstava Jana Podbrežnika in Luke Piletiča z naslovom Klicaj !, ki govori o ustvarjanju in nestrinjanju, bo na ogled v Dvorani gustava v sredo ob 20. uri. V četrtek pa bo na odru Narodnega doma še premiera muzikala Pandorina skrinjica v režiji Jake Andreja Vojevca.

" Predstava združuje sodobne gledališke pristope, avtorsko glasbo, ples, sodobni cirkus in zgodbe aktivističnih bojev skozi zgodovino človeštva«, pove dramaturginja Barbara Polajnar. Sklepna prireditev festivala s podelitvijo gledaliških nagrad bo v soboto zvečer v Sodnem stolpu na Lentu.