Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Na Ptuju so danes predstavili, kako so se lotili kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025. Kot napovedujejo, bo projekt realen in ne bo prenapihnjen, kot se je zgodilo v Mariboru.
Poleg Ljubljane, Nove Gorice, Lendave, Kranja in obalnih mest se je kandidature za evropsko prestolnico kulture resno lotil tudi Ptuj. Vodja kandidature Aleš Šteger pravi, da se je Ptuj na področju kulture v zadnjih letih s pomočjo poletnih festivalov močno razvil, z EPK 2025 pa bi naredil še večji korak naprej.
Sicer pa je bil Ptuj partnersko mesto Maribora pri EPK 2012, kar jim je prineslo nekatere izkušnje, ki bi lahko bile v izvedbi 2025 izrednega pomena. Ob tem v najstarejšem slovenskem mestu še poudarjajo, da so se kandidature lotili drugače kot v Mariboru. Načrtujejo, da bodo vsi projekti pripravljeni realno in brez pretiravanja. Strateški svetovalec Mitja Čander pa je prepričan, da bo projekt EPK 2025 Ptuj, v organizacijskem smislu, ovrednoten na 15 do 20 milijonov evrov. Pričakuje pa tudi, da bi za investicije država primakniti še od 30 do 40 milijonov evrov. Temu pa dodaja, da je to odlična priložnost za spodbudo kulturnemu in turističnemu razvoju v celotnem spodnjem Podravju.
Ali bo Ptuj izbran v ožji izbor mest za prestolnico kulture leta 2025, bo znano v začetku prihodnjega leta.