Redna uskladitev cen socialnovarstvenih storitev je vsako leto 1. marca, socialni zavodi pa jih lahko izredno uskladijo že prej, če se stroški dela spremenijo za več kot poldrugi odstotek. Zaradi po novem letu napovedane spremembe obračunavanja in dviga minimalne plače se bodo stroški dela povečali za 2,4 odstotka, zato nekateri domovi za starejše že napovedujejo skorajšnjo podražitev oskrbnin. Pri tem mnogi opozarjajo na nepravično razporeditev bremena za nujen dvig plač.

V domovih za starejše delajo preobremenjeni in slabo plačani zaposleni, ki si dvig plač še kako zaslužijo, je prepričan direktor največjega mariborskega doma za starejše, Doma Danice Vogrinec, Marko Slavič. A prav zaradi dviga plač, ki je napovedan z novim letom, so se v domovih za starejše znašli v položaju, ko je dvig cen samo še vprašanje časa,še ugotavlja Slavič: "Ne znam si predstavljati, da te korekcije ne naredimo, ker drugače ne bomo mogli pozitivno poslovati, če jo pa naredimo, bomo pa tisti, ki bomo ljudem morali pojasnjevati posledice odločitev države oziroma vlade."
Z Ministrstva za delo so pisno sporočili, da se bodo zaradi višjih stroškov dela v prihajajočem letu cene v domovih za starejše zvišale za največ 1,5 odstotka. Znotraj tega okvira bodo tudi podražitve v Domu svetega Lenarta, kjer načrtujejo zvižanje cen oskrbnin v višini od 0,75 do 1,2 odstotka. Se pa v Lenartu še niso odločili, ali bodo cene zvišali že s prvim januarjem, ali mesec kasneje, oziroma morda šele ob redni uskladitvi cen. Podobno razmišljajo tudi v mariborskem Domu pod Gorco, kjer točnega izračuna predvidenega zvišanja cen še nimajo. Direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič pa ob tem še opozarja na nujnost ureditve financiranja dolgotrajne oskrbe. "Finančna rešitev je tista, ki bi naj zagotovila nek solidarnostni sklad za dolgotrajno oskrbo, kamor bomo vsi v času delovne dobe vplačevali," pravi Slavič in dodaja, da tudi takšna rešitev dolgoročno ni brez tveganj.

Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo
Dom Danice Vogrinec v Mariboru Foto: BoBo