Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor

V Mariboru so ponovno našli neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne. Odkrili so jo delavci na gradbišču v ulici Ledina, v mariborski četrti Tezno. Poskus dezaktivacije bo v nedeljo, 7. aprila, potrebna pa bo tudi evakuacija okoliških prebivalcev.

Pripadniki Enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so prizorišče 250-kilogramske letalske bombe že zavarovali in raziskali njene tehnične podrobnosti, je povedal poveljnik Darko Zonjič:

"Na srečo smo ugotovili, da gre za mehanske vžigalnike. Na podlagi tega smo sprejeli tudi že nekakšne ukrepe in opravili tehnično identifikacijo, tako da lahko rečemo, da že lažje dihamo, vendar, ko bo vse končano, bomo rekli: to je konec!"

Bombo bodo zavarovali do dezaktivacije, ki bo predvidoma v nedeljo po veliki noči, 7. aprila. Aktivnosti bodo začeli po zvoku sirene ob 10-ih, pravi strokovnjak pristojne enote Aljaž Leban:

"Mehansko odvijanje vžigalnikov. Vsi gremo na varianto, da nam to uspe. Ker so vžigalniki v precej dobrem stanju, mislim, da imamo zelo veliko možnost, vsaj 90, ali več odstotkov, da nam to uspe."

Če vžigalnikov ne bodo mogli odviti, bodo bombo prestavili v globljo jamo in jo uničili, kar pa naj ne bi povzročilo večje škode v okolici. Gibanje bo omejeno na območju 600 metrov od kraja bombe v ulici Ledina, okoli 50 prebivalcev v razdalji 400 metrov pa bodo evakuirali, je povedal poveljnik mariborskih gasilcev Aleš Ciringer:

"Vse skupaj delamo s policijo, tako da želim evakuiranim povedati, da ne rabijo skrbeti za svoje premoženje in da se bodo lahko varno vrnili v domove, ki bodo v enakem stanju, kot v času, ko jih bodo zapustili. O tem bodo obveščeni tekom tega tedna."

Ustrezne ukrepe bodo odredili tudi za okoli 70 tamkajšnjih podjetij.