Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Po dveh uspešnih muzikalih z naslovoma Dekle, ki je ljubilo zvezdo in Pogum, na Centru Gustava Šiliha Maribor predstavljajo že tretji avtorski muzikal, ki nosi naslov Zvok iz glave. "Glavni lik Manja se sooča z zvoki iz svoje glave, ki ji govorijo o tem, kako ni nič vredna, kako ni dovolj dobra in tako vedno bolj tone na dno. In na neki točki se zdi, kot da okolica tega ne opazi in da je s svojimi težavami čisto sama," pove avtorica libreta in režiserka Staša Šipek.

Zgodba se nato razvija, spremljajo pa jo številni glasbeni vložki različnih zvrsti. "Glede na to, da imamo zelo širok spekter otrok, ki so danes obkroženi z različnimi zvrstmi glasbe, sem se odločil, da se ne bom osredotočil samo na eno zvrst, zato sem za vsako pesem - teh je deset - uporabil svoj stil glasbe. Iz razloga, da se lahko vsak otrok nekje najde notri," pove avtor libreta, glasbe in dirigent Marjan Kovačič.

Ker so na centru z muzikalom želeli zaključiti letošnje praznovanje njihove 110. obletnice delovanja, pa so pri pripravi muzikala borili tudi s časom. "Je bil pa izziv, ali lahko pripravimo muzikal za na oder z otroki s posebnimi potrebami v pičlih treh mesecih," še pove.

Mihael Kranjčević, Nuša Korošec, Milojka Sevšek, Staša Šipek in Marjan Kovačič. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Mihael Kranjčević, Nuša Korošec, Milojka Sevšek, Staša Šipek in Marjan Kovačič. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Učenci aktivno sodelovali pri nastajanju predstave

Za nastop v muzikalu je bilo s strani otrok veliko zanimanja. Na avdicijo se je prijavilo 64 učencev, od tega so jih izbrali 13. Pri delitvi vlog so želeli izpostaviti njihova močna področja, prav tako so bili otroci tisti, ki so sooblikovali celoten muzikal. "Meni je bilo predvsem pomembno, da so bili učenci aktivno vpeti v nastajanje predstave in da niso v tej predstavi prisotni samo pri izvedbi, ampak so na neki način pomagali tudi pri soustvarjanju besedila, pri izbiri kostumov, tudi delno pri postavljanju samih prizorov. Zdi se mi zelo pomembno, da razumejo, o čem predstava govori in želeli smo, da je ta muzikal približan njim, da je za najstnike, ker je ta populacija v gledališču predvsem zapostavljena," pove Staša Šipek.

Govorne in pevske vaje otrok so sprva potekale ločeno, zadnji mesec pa so združene in potekajo enkrat tedensko. "Vadimo petje, pa vadimo, kako bomo igrali in kako bo vse potekalo," pove 11-letna Lana Jevremović, ki nastopa v glavni vlogi.

"Da so lahko na odrih, to je nekaj neprecenljivega"

Sicer pa dobro uro dolg muzikal v enem dejanju zahteva veliko predanosti tudi s strani zaposlenih, ki pri projektu sodelujejo prostovoljno. "Zelo ponosna in počaščena sem, da imam takšne sodelavce, ki pravzaprav na eni strani združujejo strokovnost, na drugi strani pa še nekaj iz svojega srca, da delajo takšne stvari, ki niso v programu, ampak je to nekaj, kar da po drugi strani največ našim otrokom. Zato, ker še vedno se naši otroci ne morejo vključevati vsepovsod, ne morejo se na primer vključevati v glasbene šole ali v športne dejavnosti, tolikor, kolikor se lahko ostali učenci. In zato je to, da lahko sodelujejo v takšnem muzikalu, da se lahko pokažejo, da jim ploskajo, da so lahko na odrih, to je nekaj neprecenljivega," pove ravnateljica Centra Gustava Šiliha Maribor Milojka Sevšek.

Na tak način se krepi njihova samopodoba, hkrati pa jim nastop pod odrskimi lučmi daje še večjo motivacijo tudi pri delu v razredu. "Mi imamo ne nazadnje tudi veliko otrok, ki imajo najrazličnejše težave, tudi vedenjske. Če vedo, da bodo lahko sodelovali v enem takšnem projektu, se to odraža tudi z bolj pozitivnim vedenjem in učnim delom v razredu, ker jim je to motivacija, tista prava, notranja motivacija, ne nekaj, v kar jih prisilimo, ampak oni si to dejansko želijo," še doda.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Premiera že to sredo, v prihodnje želja po več gostovanjih

Muzikal Zvok iz glave bo premierno odigran v sredo, 13. decembra, ob 17. uri v Hramu kulture Arnolda Tovornika, kjer so ponudili tudi vso tehnično pomoč. "Tako kot oseba s posebnimi potrebami, smo tudi mi prijazni do vseh ostalih, ne glede na spolno ali politično usmerjenost, barvo kože, versko pripadnost, kakorkoli. Do vseh smo odprti in z velikim veseljem smo sprejeli tudi to povabilo. Imamo pa seveda tudi vse prilagojeno tudi za gibalno omejene, na način, da je dostop do odra zelo enostaven in zato je padla tudi odločitev, da gremo v koprodukcijo," pove tamkajšnji direktor, Mihael Kranjčević.

Izvršna producentka Nuša Korošec pa doda, da želijo z muzikalom v prihodnjih dveh letih izvesti tudi številna gostovanja po državi. "Zaenkrat imamo prodanih pet predstav, želimo pa si, da bi jih bilo še več, zato tudi pozivamo ravnatelje, učitelje glasbe, profesorje na fakultetah, naj se odzovejo našemu vabilu. Vsakemu smo pripravljeni priti nasproti, kar se tiče termina in drugih organizacijskih vidikov," pove. Vse s ciljem podpreti mlade srčne ustvarjalce.