Z današnjo ulično četvorko se letošnji maturantje poslavljajo od svojih srednješolskih let. Opoldne so zaplesali v Mariboru, in še v 43 mestih v petih različnih državah. V eter Radia Si so se javljali iz Makedonije, Slovaške, Srbije, Črne gore, maturantje pa se dogodka vsako leto zelo veselijo.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

V tradicionalni četvorki, ki so jo danes zaplesali maturantje na Trgu Leona Štuklja v Mariboru je nekaj simbolnega, pove Dora z Druge gimnazije: "Gre za nek uradni zaključek srednje šole, spomin na maturantski ples, zato ima četvorka tudi simbolni pomen." Maturantka upa, da je pred njo svetla prihodnost: "Če se bom dovolj potrudila, bom dosegla zastavljene cilje, Pomembno je, da si jih zastavljamo realno, ne previsoko in ne prenizko. Upam, da bo vse v redu z maturo in vsemi točkami."

Kakšna so bila torej srednješolska leta na III. Gimnaziji za Lano in Nejo, ki bosta obe študirali predšolsko vzgojo? "Na šoli je bilo super, spoznali smo veliko novih ljudi. Dobili smo veliko smernic za naprej, komaj čakamo, da še odpišemo maturo in gremo naprej študirat."
Patrik: " Lepo je, da smo na četvorki vsi združeni, iz vse Slovenije pa tudi drugih držav. Srednješolska leta so hitro minila, četvorka pa je simbol mladosti, saj gremo zdaj narazen."

Koordinator ulične četvorke Rudi Kocbek: "Maturantska četvorka se sinhrono na ulici pleše od leta 2002, je slovenska pogruntavščina. Najprej smo plesali v sedmih mestih. Guinessovi rekordi so bili v sinhronem plesu največji leta 2009, 2010, in 2011, in rekord iz leta 2011 z 33 tisoč 202 plesočima je še vedno veljaven."

Pa ne le želja po doseganju rekordov, maturante zabavata ob koncu srednješolskih let tudi druženje in ples.