Foto: Radio Maribor/BO BO
Foto: Radio Maribor/BO BO

V teh dneh je običajen delovni vrvež usahnil tudi v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, saj so zaradi novih epidemioloških ukrepov prekinili vaje članov posameznih ansamblov, ki so doslej potekale v manjših skupinah.

Slovensko narodno gledališče Maribor, največja kulturna ustanova v državi s 350 redno zaposlenimi sodelavci v dramskem, opernem in baletnem ansamblu ter nekaj honorarnimi plesalci, je v teh dneh že drugič letos zaprto. "To so najtežji časi in odločitve v več kot 20-letnem obdobju, odkar vodim gledališče. Z vsemi drugimi problemi smo se nekako znali spopasti, najti rešitve, tokrat pa ne. Upoštevati moramo varovalne ukrepe, zato smo znova za 14 dni zaprli gledališče in prekinili vaje vseh ansamblov," pravi direktor mariborskega gledališča Danilo Rošker.

Epidemija je odnesla več, za december načrtovanih premier, tudi težko pričakovano veliko plesno glasbeno predstavo Carmina Burana. Ustvarja jo celoten baletni ansambel v sodelovanju z opernim zborom in orkestrom, vendar so uprizoritev premestili v naslednje leto. "Zavedamo se, da trenutno ne moremo nastopati z velikimi predstavami, zato za december pripravljamo manjše, komorne uprizoritve, saj moramo paziti ne le na zdravje obiskovalcev temveč tudi na zdravje ustvarjalcev in drugih sodelavcev, ki ustvarjajo program," pojasnjuje umetniški direktor mariborskega baleta Edward Clug.

Na večkrat spremenjen praznični program se gledališki ustvarjalci pripravljajo doma, vendar je to težko, predstava namreč vedno nastaja v sodelovanju z različnimi ustvarjalci. "Vaje in predstave so za nas kot kondicijski treningi za športnike," pravi igralka Mateja Pucko, ki močno pogreša odrske nastope.

Spremenjen gledališki program, ki bo občinstvo vabil decembra, saj upajo, da bodo gledališča znova vsaj delno odprli, bodo v mariborskem gledališču javno predstavili, ko bodo to dovoljevale razmere v družbi.