Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Dvorec Račji dvor predstavlja izjemno kulturno dediščino, zato je po besedah državnega sekretarja Matevža Frangeža novembra lani v okviru zakona o skladnem regionalnem razvoju stekel postopek za prenos lastništva: «V vmesnem času smo dobili nekaj pripomb drugih resorjev, zato zdaj pripravljamo dopolnitev gradiva, da pridobimo vse potrebne zelene kljukice in ta postopek z uspešnim brezplačnim prenosom na mesto Maribor tudi končamo.« Dodaja še, da bi lahko postopek končali v nekaj tednih.

Kot pravijo na mariborski občini, bo obnova uresničila vizijo oživljanja mestnih vinorodnih gričev Kalvarije in Piramide ter Mestnega parka. Vodja sektorja za gospodarjenje s poslovnimi in upravnimi prostori na občini Mojmir Grmek: «Osnovni cilj mestne občine Maribor je, da v objektu vzpostavi stičišče kulturnih, enoloških in mestotvornih vsebin.«

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Dvorec trenutno upravlja srednja Biotehniška šola, ki ima tam skladišče; v stavbi je tudi stanovanje, kljub obnovljeni strehi pred skoraj tridesetimi leti pa objekt vidno propada. Zato – kot pravi ravnatelj Anton Krajnc - podpirajo zamisel o prenosu lastništva na občino, saj je dvorec šoli v veliko breme.

Zamisli za vsebine na tem območju je veliko, konservatorska svetovalka v mariborski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Suzana Vešligaj pa o stanju dvorca pravi: »Najbolj dotrajan del je ravno najstarejši vzhodni trakt iz 17. stoletja, stanje poškodb na zgradbi je resno, zato bo najprej treba pristopiti k statični gradbeni sanaciji objekta.«

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Da bo dvorec obnovila, bo morala občina seči globoko v žep; v naslednjih 8-ih letih naj bi v objekt vložila okoli 3,5 milijona evrov. Ob tem bodo poskušali pridobiti tudi državni in evropski denar, računajo pa tudi na javno-zasebno partnerstvo.