Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor je včeraj pripravil predstavitev delovanja in razpravo o predvidenih projektih sklada. Ob tem pa so maloštevilni prisotni mariborski svetniki izvedeli, da bodo morali na ponedeljkovi redni seji podpreti projekt energetske sanacije večstanovanjskih stavb na Engelsovi ulici, saj je v nasprotnem primeru ogroženo črpanje evropskih sredstev.

Mariborski svetniki so na aprilski seji zaradi številnih pripomb prekinili točko o 1,4 milijonski sanaciji stavb in neprofitnih stanovanj na Engelsovi ulici, na javni razpravi pa je svetnik Liste Arsenovič za Maribor Aljaž Bratina pojasnil, da so na občini prejeli dopis Združenja mestnih občin Slovenije o nujni potrditvi z evropskim sredstvi sofinanciranega projekta. Z odlašanjem oziroma nesprejetjem bi namreč ogrozili uspešnost celotnega mehanizma Centralnih teritorialnih naložb za vse slovenske mestne občine v naslednji finančni perspektivi. Bratina je dodal, da bodo morali sprejeti tudi letošnji poslovni načrt sklada, ki za projekt Engelsova zagotavlja 900 tisoč evrov lastnih sredstev, preostalega dobrega pol milijona pa je predvidenih evropskih kohezijskih sredstev.

Večina prisotnih svetnikov je sicer imela pomisleke glede 582 tisoč evrov vredne obnove stare hiše na Šentiljski ulici, opozorili pa so tudi na prenizke najemnine za tržna stanovanja sklada. Slednjih je 100, več kot 1900 pa neprofitnih. Najemnino za te določa država, višina je nespremenjena že od leta 2003, zato imajo po besedah direktorice sklada Tanje Vindiš Furman dovolj denarja le za redno poslovanje. Luknjo za nujna vlaganja mašijo s prodajo dotrajanih stanovanj, ker teh skorajda ni več pa je nujno, da skupaj z občino in državo najdejo ustrezne rešitve.