Foto: Radio Maribor/SNG MB
Foto: Radio Maribor/SNG MB

Ob ponovni razglasitvi epidemije so se znova zaprla vrata večine kulturnih ustanov v državi, tudi v Mariboru. Do preklica so tako odpovedani vsi dogodki v gledališčih in drugih kulturnih zavodih, zaprti so kinematografi. Še vedno pa so odprte galerije, muzeji in knjižnice, vendar je prihodnost za vse zelo negotova.

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kjer so vrata zaprli že ob prekinitvi Borštnikovega srečanja, v tem tednu, ko predstav prav zaradi izvedbe gledališkega festivala niso načrtovali, intenzivno oblikujejo urnike premier in ponovitev za november odpovedanih predstav na december. Vaje za nove uprizoritve za zdaj potekajo nemoteno, znova uvajajo spletno Gledališče s kavča.

Virtualno ponudbo koncertov in predstav znova obujajo tudi v mariborskem Narodnem domu, kjer zaradi ponovnega zaprtja lanskim abonentom dolgujejo še nekaj predstav, pojasnjuje Boris Črnič in dodaja: "S sodelavci že načrtujemo novo sezono, saj se ja za mednarodne projekte treba dogovarjati za leto in več v naprej. Trenutno pa preoblikujemo urnike odpovedanih dogodkov in se z izvajalci dogovarjamo o novih terminih, vendar so tudi ti dogovori negotovi, saj se utegne zgoditi, da glasbeniki, ki delujejo v tujini, ne bodo mogli nastopiti v Mariboru, ker bodo zasedeni. Seveda pa zdaj ne vemo, kdaj bomo znova lahko odprli vrata dvoran našim obiskovalcem".

V centru kulture GT 22, kjer nekatere vsebine selijo na splet, so zaskrbljeni, saj vseh načrtovanih predstav, koncertov, filmov, okroglih miz in pogovorov do konca leta ne bodo mogli uresničiti, medtem ko financerji, to sta mariborska občina in ministrstvo za kulturo ­ to zahtevata, pove režiserka in članica KUD Moment Nika Bezeljak: "Zahtevajo izpolnjevanje programskih vsebin, ki so bile razpisane še preden se je začela pandemija v svetu. Kako se bomo lahko dogovorili, da bo smiselno, ne vem ? Tako kot vseh spomladi odpovedanih dogodkov nismo uspeli uprizoriti septembra, tudi ne bomo uspeli načrtovanega programa za oktober in november uprizoriti decembra, če bomo sploh lahko delali?"

Kritičen zaradi pomanjkljivih ukrepov na državni ravni za sektor kinematografije, je direktor kina Maribox Stipe Jerič, ki še sporoča, da so zaradi zaprtja kinodvoran vsi zaposleni na čakanju in da bodo do konca leta predvidoma izgubili do 70 odstotkov gledalcev.

V Muzeju novejše zgodovine Maribor, kjer so minule tedne težko usklajevali zelo velik obisk, pa povedo, da se je živahen utrip v zadnjih dneh močno ustavil.