Foto: Mestna občina Maribor/OVOI arhitekti
Foto: Mestna občina Maribor/OVOI arhitekti

Znani so rezultati arhitekturnega natečaja za ureditev propadajoče mariborske tržnice Tabor, ki sta ga objavila mariborska občina, Mestna četrt Nova vas in Društvo arhitektov Maribor. Predloge bodo objavili na razstavi, uresničitev izbrane zamisli pa bo odvisna od možnosti sofinanciranja.

Mariborčani tržnico Tabor v podhodih pod zelo prometnim križiščem Kardeljeve in Ceste proletarskih brigad že dolgo označujejo kot mestno packo. Izbrana rešitev arhitekturnega ateljeja OVOI bi v zanemarjene podzemne hodnike umestila večnadstropno garažo, nad zemljo jugozahodno od križišča pa pokrit in zastekljen paviljon, pravi profesorica arhitekture in predsednica komisije za prostor v Mestni četrti Nova vas Kaja Pogačar:

"Tu bi bila tudi mesnica, pekarna, manjši gostinski objekt, vse pa bi bilo povezano s ploščadjo."

To bi obdajalo stopnišče v obliki majhnega amfiteatra, kar bi omogočalo izvedbo dogodkov.

Uredili pa bi tudi ploščadi na treh preostalih kvadrantih križišča:

"Na severozahodni kvadrant je umeščen pasji park, na severovzhodni manjši košarkarski poligon, na jugovzhodnem delu med banko in trgovino pa bi uredili paviljon za dejavnosti skupnosti."

Z mariborske občine ob tem sporočajo, da višino naložbe ocenjujejo na 6,5 milijona evrov, izvedba pa bo odvisna od uspeha na državnih in evropskih sofinancerskih razpisih.

Sogovornica z mestne četrti Nova vas pa upa:

"Cilj je vzpostaviti en pomemben skupnostni center četrti Nova vas in Tabor in zagotoviti vsebine, kjer bodo prebivalci z veseljem prišli na kavo, se podružili in kakovostno preživljali prosti čas. Trenutna rešitev tega ne omogoča."

Izbrana rešitev je med tremi prispelimi sicer zasedla drugo mesto, prve nagrade pa niso podelili.