Foto: BoBo
Foto: BoBo

Včeraj so v Sloveniji potrdili 4511 primerov okužbe s koronavirusom, pozitivnih je bilo več kot 44 odstotkov izvidov. Gre za najvišje število dnevno potrjenih primerov od začetka epidemije. Hitro se polnijo tudi zdravstvene zmogljivosti. V bolnišnicah zdravijo 735 covidnih bolnikov, 169 jih je na intenzivni terapiji, umrlo je še 8 ljudi.

Bolnišnične možnosti za zdravljenje okuženih bolnikov so na robu zmogljivosti, pravi vodja svetovalne skupine za covid dr. Mateja Logar: » Na enotah za intenzivno terapijo se zdravi 169 bolnikov in na navadnih bolnišničnih oddelkih 566 bolnikov. V tem trenutku prihajamo v situacijo, ko se pogajamo za vsako posteljo, za vsakega bolnika«.

Izjemen porast beležijo tudi v mariborskem UKC

Strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Matjaž Vogrin izpostavlja, da so minuli teden zdravili približno 80 bolnikov, »danes jih že več kot 110, od tega jih je 36 na intenzivni terapiji«. Stanje je resno, rezerv, predvsem pri kadru za intenzivno nego, pa izjemno malo. »Maksimalna kapaciteta, pri ukinitvi vseh ostalih aktivnosti, je 45, 46 do maksimalno 50 pacientov na intenzivni negi. Prek tega pa ne moremo. Ko bo prišlo do te številke bodo pacienti morda celo ostali pred vrati naših ustanov, morda bo treba tudi zaprositi za pomoč sosedne države in to sedaj ni več oddaljena prihodnost, ampak je oddaljena le še nekaj dni«, opozarja Vogrin, ki kot strokovni direktor UKC Maribor in zdravnik še dodaja: »Jaz se bojim, da smo točko, ko bi morali zelo resno razmišljati o zaprtju države že zamudili. Če se bo to zgodilo danes, bo ta val, ki prihaja zaradi okužb v preteklih dneh, tako velik, da se bojim, da bodo kapacitete presežene. Tako da, dosti manevrskega prostora ni in mislim, da je zelo resno treba razmišljati o takojšnjem zaprtju države«.

V ZD Maribor vse več okužb med zaposlenimi

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Minuli teden se je v mariborski bolnišnici okužilo tudi 29 zaposlenih, še več težav pa imajo v tukajšnjem Zdravstvenem domu. »Pri nas je samo zaradi korone odsotnih 33 ljudi, od tega 4 zdravniki, vsega skupaj je danes odsotnih 96 zaposlenih«, poudarja direktor ZD Maribor Jernej Završnik. Zato so pred nujno reorganizacija dela, odpovedali so preventivne programe, skrbi pa jih tudi število dnevnih okužb med populacijo: »Število pozitivnih, ki se testirajo znotraj naše vstopne točke je 58 odstotkov. Mi smo včeraj imeli rekord – 250 pozitivnih – kar od marca leta 2020 še nismo doživeli. Ampak tisto, kar pa me skrbi še bolj je, da so zdaj začeli ponovno zbolevati kolegice in kolegice, ki so zboleli lani julija in so cepljeni z dvema odmerkoma. Današnji hitri testi kažejo pozitivne rezultate in na splošno me to skrbi tudi glede poteka epidemije in zmožnosti obvladovanja epidemije z naše strani«.