Potem ko so včeraj odkrili še eno črno odlagališče komunalnega blata v Šentjurju in ga že odvažajo, so mariborski kriminalisti danes podrobneje predstavili potek preiskave v zvezi z odloženim blatom v Hočah.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je znano, je bilo opravljenih 18 hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov in vozil in pridržanih 6 oseb, dvema so pridržanje že odpravili, za štiri pa je sodišče odredilo pripor. Štirje osumljeni prihajajo z območja Ljubljane, po eden pa iz Celja in Maribora. Postopek pa vodijo tudi proti dvema podjetjema. Vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič: "Kazenska ovadba je podana za 6 fizičnih oseb in dve pravni, ki so utemeljeno osumljene, da so v sostorilstvu izvršile kaznivo dejanje kvalificirane oblike obremenjevanja in uničevanja okolja po 332 členu kazenskega zakonika." Za kar je zagrožena kazen do 8 let zapora.

Kot so ugotovili kriminalisti, so po besedah Megliča osumljenci: "3. 6. 2021 od najemnika prevzeli 9 tovorov v skupni teži 197 ton in tovor z dvema tovornjakoma prepeljali na to lokacijo in ga odložili v naravi. Ugotovljeno je bilo tudi, da je pri tem sodeloval 36-letnik iz območja Maribor, ki je pokazal lokacijo, kjer naj se blato odloži."

Ob tem je bilo po besedah Megliča ugotovljeno tudi: "Da so posamezni osumljenci, ki se ukvarjajo s prevzemom, prevozom in obdelavo raznovrstnih odpadkov, v preteklosti že bili obravnavani zaradi kršitev s tega področja."

Sicer pa je bilo letos odkritih že več črnih odlagališč blata, vendar policisti povezave med njimi za zdaj še niso potrdili, preiskava pa naj bi se nadaljevala tudi v tej smeri.