Foto: Občina Lovrenc na Pohorju
Foto: Občina Lovrenc na Pohorju

Popis škode na javni in zasebni infrastrukturi po julijskem neurju v občini Lovrenc na Pohorju še ni končan, po dosedanjih podatkih pa je divjanje Radoljne in Plešivščice povzročilo več kot 4 milijone evrov škode. Sanacija občinskih mostov in cest bo dolgotrajna, ob tem pa bodo morali zamakniti nekaj že potrjenih projektov.

Župan občine Lovrenc na Pohorju Marko Rakovnik je opozoril, da se približuje rok za popis škode: »Komisije, ki ocenjujejo dejansko škodo po navodilih ministrstva, svojega dela še niso končale. Imamo še čas do sredine avgusta, ampak škoda bo med 4 in 5 milijonov evrov«.
Sanacija občinske infrastrukture bo trajala več let, po mesecu in pol od neurja pa so storili slednje: »Ogromno dela nas še čaka, ampak sanirali smo cesto na Kumen, ki je utrpela največjo škodo in je bila do nedavnega še neprevozna,. Vzpostavili smo jo do te mere, da jo lahko kmetje z delovnimi stroji že uporabljajo, v tednu ali dveh pa bo urejena tudi prevoz z osebnimi vozili. Tudi most na Srparski že nastaja v obliki projekta. Slednje zaradi postopkov terja nekaj več časa, ampak smo optimistični in menimo, da lahko most obnovimo v mesecu ali dveh, po prvih projektantskih ocenah pa bo to stalo 150 tisočakov. Gre sicer za most na Srparski na Kumen do zaselka, ki je bil po neurju odrezan od naselja Lovrenc«.

Foto: Občina Lovrenc na Pohorju
Foto: Občina Lovrenc na Pohorju

Kljub drugačnim napovedim pa cesta na Roglo še ni nared. »Še vedno urejajo okolico prometnice in opravljajo dela. Zaradi tega cesta uradno še ni odprta. Lokalno prebivalstvo jo uporablja za vsakdanje poti, uradno pa je še vedno gradbišče«, še dodaja Rakovnik.

Na prvi popočitniški seji rebalans proračuna

Čiščenje strug potokov je v domeni Direkcije za vode, večino škode pa bodo morali poravnati sami, tudi s pomočjo morebitnih državnih razpisov. Številne obnove bodo imele prednost, zato bodo zamaknili tudi obnovo mostu pri cerkvi Svete Marije v Puščavi. Že na prihodnji seji občinskih svetnikov bo pripravljen rebalans letošnjega proračuna; približno 500 tisoč evrov z nenujnih postavk bodo namenili za izvedbo projektov obnove v neurju načete infrastrukture.