Foto: www.pexels.com
Foto: www.pexels.com

Število otrok in mladostnikov s težavami v odraščanju narašča, zato je za učinkovitejšo pomoč nujno tesnejše sodelovanje strokovnih institucij, so poudarili udeleženci današnje konference v Mariboru, ki jo je pripravil tukajšnji Center za socialno delo. O krepitvi sodelovanja so razpravljali strokovnjaki z različnih področij – sociale, zdravstva, šolstva, društev in psihoterapije, ki zagotavljajo pomoč mladostnikom z različnimi težavami.

Hitrejša in lažja pomoč otrokom s težavami v odraščanju, je cilj strokovnjakov z različnih področij, ki so se na konferenci zbrali, da bi se še bolj povezali, pojasnjuje pomočnica direktorice mariborskega CSD-ja Ružica Petrović: "To sodelovanje moramo razširiti in intezivirati, brez tega ne bo šlo!" Prav tako so se dodatno seznanili z aktualno problematiko, ki se pojavlja od epidemije naprej. Ker vsaka od institucij – šola, zdravstvo, sociala, psihoterapija, nevladne organizacije, pokriva svoj segment, je sodelovanje še toliko bolj pomembno pravi Ružičeva: "In ko pride do neke težave v družini, je treba vse te segmetne dati skupaj in narediti skupni načrt kako družini pomagati."

Psihoterapevtka Romana Čolić, ki se pri svojem delu srečuje z veliko mladostniki v stiski, pa dodaja: "Dostikrat rečem, da bi bilo sanjo imeti vse v eni inštituciji, ker ko ga pošiljamo nekam, ga izgubimo."

Psihične težave med otroki in mladostniki so v porastu že več let, prav tako najresnejši primeri, ki zahtevajo zdravljenje. Pedopsihiatrija v UKC Maribor je skoraj ves čas polna, pojasnjuje otroška psihiatrinja Nina Šenica: "Po epidemiji so težave otrok in mladostnikov narasle. Strokovnjakov glede na potrebe pa ni dovolj, skoraj ves čas smo zelo zasedeni v hospitalnem in ambulantnem delu." Ker imajo za zdrav psihosocialni razvoj otrok ključno vlogo starši, je nujna njihova vključitev na vseh ravneh naslavljanja psihičnih stisk otrok, so še poudarili sodelujoči strokovnjaki.