Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska občina v zadnjih letih pospešeno širi plačljivo belo cono za parkiranje ob mestnih ulicah. Ob tem načrtuje še urejanje novih plačljivih parkirišč.

Mariborska občina je t. i. belo cono v zadnjih letih uvedla tudi zunaj mestnega središča, letos pa želi plačljivost uvesti še na 500 parkirnih prostorih, prav Andraž Mlaker s komunalnega urada:

"Na območju Linhartove in Valvasorjeve, delno tudi na Lavričevi, kjer še to ni bilo urejeno in smo lastnik dela parkirišč, del bele cone pa bomo v sodelovanju z družbo Žito širili tudi na del Einspielerjeve ulice pri nekdanji gostilni Prlek."

Pa še v Industrijski, Ulici Pariške komune in na Poljanah. Kasneje, morda še letos, bodo plačljivo cono uvedli tudi na parkirišču ob pobreškem pokopališču, a z izjemo:

"Parkiranje bo za 2 uri brezplačno za normalne obiskovalce, saj je tam parkiranih ogromno avtomobilov dnevnih migrantov, s čimer je onemogočena primarna namembnost tega parkirišča za obiskovalce grobov."

Mestni svetniki bodo o tem razpravljali prihodnji teden, pa tudi o novem ceniku začasnih parkirišč občinskega podjetja Mestne nepremičnine. Plačljiv režim po novem načrtujejo na novem parkirišču pod Koroškim mostom in na parkirišču na Pristaniški ulici. S slednjim bi omilili stisko po ukinitvi parkirnih mest na obnovljenem Lentu, pomagali pa bi tudi obiskovalcem in branjevkam bližnje tržnice, ki jih jezi parkirni kaos.

"Parkirišče na Pristaniški je dobra alternativa, nabavili pa bomo tudi električne vozičke "kulije", da si bodo pomagali pri prevozu robe v hrib do stojnic,"

pravi direktor Mestnih nepremičnin Ranko Šmigoc. Postavitev parkomata načrtujejo tudi na parkirišču Dvorane Tabor, a v bližnji prihodnosti še ne, saj bo potrebna obsežna preureditev okoliškega prometa in dovozov.

Več pa v oddaji:

Parkirne površine v Mariboru