Lutke iz znane televizijske serije Zverenice iz Rezije mariborske lutkarce Brede VarlFoto: Radio Maribor/ARHIV LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR
Lutke iz znane televizijske serije Zverenice iz Rezije mariborske lutkarce Brede VarlFoto: Radio Maribor/ARHIV LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

Maribor ima odslej tudi lutkovni muzej. Deloval bo kot del mariborskega lutkovnega gledališča, ki bo čez dve leti praznovalo 50-letnico profesionalnega delovanja. Začetki lutkarstva v mestu in okolici pa segajo dobrih sto let v preteklost. Slovesno bodo muzej odprli nocoj ob 18.uri.

V skoraj 50-letni zgodovini profesionalnega delovanja Lutkovnega gledališča Maribor je njegova mala ekipa ustvarjalcev v sodelovanju z gostujočimi avtorji postavila na oder več kot 300 lutkovnih predstav za otroke in zadnja leta tudi uprizoritve za odrasle.

»Odprtje lutkovnega muzeja je zelo pomemben korak za nas. Kmalu bo 50 let od profesionalizacije lutkovnega ustvarjanja, medtem ko zgodovina lutkovne umetnosti sega 100 let nazaj«, pove direktorica gledališča Katarina Klančnik Kocutar.

Osrednji prostor lutkovnega muzeja je razstavišče za stalno razstavo lutk, scenografij in kostumov izbranih 23 lutkovnih predstav različnih avtorjev. Med razstavljenimi lutkami so tudi tiste iz znamenite televizijske serije Zverinice iz Rezije Brede Varl, pa iz drugih znanih predstav, kot so Obuti maček, Čebelica Maja, Alica v čudežni deželi in Martin Krpan.

Ob izboru avtorjev so bili pozorni tudi na to, da predstavijo različne estetike, tehnologije, materiale in tipe lutk, ki odražajo razvoj mariborskega lutkarstva. Lutkovni muzej ima prostore na Vojašniškem trgu na Lentu v mansardi nedavno obnovljene stavbe Tri babe, hiše ob minoritski cerkvi in prenovljenem samostanu, v katerem deluje Lutkovno gledališče.

Obnovo celotnega prostora je vodil arhitekt Jurij Kobe in z njegovo skupino so mariborski lutkarji sodelovali tudi pri nastajanju muzeja. V Lutkovnem muzeju, ki ga simbolno označuje marioneta pajek, so tudi prostor za otroške ustvarjalne delavnice in pedagoško delo z najmlajšimi, oder za digitalne lutkovne vsebine, ki še nastajajo, ter kotički za igro in druženje z lutkami, da se bodo najmlajši in drugi obiskovali v muzej radi vračali.