Snežni stadion Foto: Radio Maribor/Matej Štrafela
Snežni stadion Foto: Radio Maribor/Matej Štrafela

Upravljavci žičnic in turistični delavci bi letošnjo zimsko sezono najraje pozabili. Zaradi toplega vremena se je končala veliko pred koledarskim koncem zime, povzročila pa je tudi primanjkljaj v blagajnah. Kako je bilo na Mariborskem Pohorju in Arehu, je poizvedel Bratko Zavrnik.

Na smučiščih, ki jih upravlja javno podjetje Marprom, je bilo v lanski sezoni nadpovprečnih 124 smučarskih dni, v tej pa le 91. Smučarjev je bilo za 50.000 manj, in sicer 101.000, pravi direktor Ranko Šmigoc:

"Težko je napovedovati zaenkrat izgubo. Že januarja in februarja smo naredili, kar se je dalo, z umeščanjem kolesarskih prog in kolesarskega turizma, ampak smučarije in kolesarstva ni mogoče ekvivalentno primerjati. Pričakovati je več sto tisoč evrov izgube."

Državo bodo prosili za pomoč oziroma nadomestilo za izpad prihodka pod okriljem vseh gorskih centrov, povezanih v Združenje žičničarjev Slovenije, pri povečevanju vodnih virov pa pričakujejo podporo države v smislu razpisa za subvencije v tehnično zasneževanje oziroma modernizacijo. S tem bi v prihodnjih sezonah bolje izkoristili pomanjkanje hladnega vremena in snega.

Zima je prinesla negativno poslovanje tudi za hotel Bellevue, pravi lastnik Marjan Krajnc:

"Januar je bil zelo dober in uspešen, na Bellevueju smo dosegli dobre rezultate, nekoliko tudi februarja, potem pa je bila popolna suša. Samo v tem trenutku smo imeli potrjene rezervacije za med 140 in 150 gostov, a Bellevue je v tem trenutku prazen."

Turistični delavci zato upajo na boljši obisk spomladi in poleti. V Marpromu stavijo na kolesarski park in na nove naložbe, ki so jih začeli prav pred letošnjo katastrofalno sezono: srednjo postajo gondole, gibalne parke in hribovski go-kart na Arehu.

V hotelu Bellevue stavijo na novi velnes in bazen, a menijo, da bi morala v ponudbo Pohorja več vložiti tudi občina.

Ponudniki, med katerimi so tudi najemniki koč, ob tem upajo na lepo vreme, pohodnike in kolesarje.